3/52 - sweet potato gratin

1/17/2014



A múlt heti pontyhoz ezt ettük, de magában is megállja a helyét a csőben sült batáta!

We ate this with the carp that i showed you last week but the sweet potato gratin is great as a main course too!


Hozzávalók/Ingredients:

  • 2 kisebb batáta (édesburgonya)/2 smaller sweet potatoes
  • 4 közepes burgonya/4 medium sized potatoes
  • 6 dkg vaj/60 grams of butter
  • 2 dl tejszín/2 dl of sour cream
  • 2 gerezd fokhagyma/2 cloves of garlic
  • 4 zsályalevél/4 sage leaves
  • 1 ág oregánó/1 branch of oregano
  • 1 ág kakukkfű/1 branch of thyme
  • 5 dkg parmezán sajt/50 grams of parmesan cheese
  • só/salt
  • bors/pepper

A batátát és a burgonyát meghámozzuk, majd egyforma vastagságú karikákra szeleteljük. A sütőtálat vékonyan kivajazzuk.
Peel the sweet potatoes and the regular potatoes and cut them in circles of the same size. Put a small layer of butter on the casserole.


A zöld fűszereket apróra vágjuk, zúzott fokhagymát a tejszínhez keverjük.
Cut the green spices into small pieces and mix the crushed garlic with sour cream.



Egy réteg burgonyát teszünk a sütőtálba, enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk zöld fűszerekkel és reszelt parmezánnal. Rárakunk egy réteg édesburgonyát, majd ugyanúgy járunk el, mint a burgonyánál, végül meglocsoljuk fokhagymás tejszínnel. 
Put one layer of potatoes into the casserole and put a hint of salt and pepper on top. Put the green spices and the grated parmesan on top as well. Now put a layer of sweet potatoes on top and continue with the spices as said before at the potatoes. Finally poor the garlic-cream on top.


Addig folytatjuk a rétegezést, amíg  hozzávalók el nem fogynak, felülre édesburgonya kerüljön. Alufóliával fedve, 190 fokon 45 percig, majd fedetlenül további 15 percig sütjük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Continue layering until you have no more ingredients, sweet potato should be on top. Bake it for 45 minutes on 190° while covered with aluminium foil than take off the foil and bake it for another 15 minutes, until the vegetables get soft.


*Mi raktunk hozzá sárgarépát is, hogy kicsit változatosabb legyen és szerintem akármilyen zöldséggel lehet még dúsítani :)

*We also put carrots in it to change it up and i think you can use any vegetable for this purpose :)

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Dán ételeket szívesen látna szerintem mindenki:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi az ötletet, egyébként jövő héten pont az lesz! :)

      Törlés
  2. asszem ez remek első édesburgonya recept számomra, köszönöm! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen és jó főzőcskézést! :)

      Törlés