32/52 - American apple pie

10/30/2014

Ki ne látott volna már ehhez hasonló almás pitét valamelyik amerikai filmben? Kiskorom óta arról álmodozom, hogy egyszer én is elkészítem a sajátomat és, ahogy azt kell, kirakom az ablakba hűlni. A hosszú hétvégén volt időm ezzel szöszölni, így akit érdekel, hogyan kell elkészíteni ezt a mutatós - és egyébként nagyon egyszerű - süteményt, az tartson velem! Plusz pont, hogy sütés közben igazi őszi illatokkal lengi el a lakást! :)

Put your hands up if you've seen at least one pie like this in an american movie! I've been dreaming of making my own since i was little, and  - as shown on the screen - putting it in the window for cooling. On the long weekend i had some time on my hands to try this recipe out, so if you're interested in making this good looking and easy cake, come along! Plus the house will smell amazing after you've done the baking :)Hozzávalók/Ingredients

Tészta/Dough

 • 350 g finomliszt/350 g flour
 • 180 g vaj/180 g butter
 • 2 ek porcukor/2 tbsp confectioners sugar
 • 1 csipet só/pinch of salt
 • 30 ml víz/30 ml water


Pite/Pie
 • 3 alma/3 apples
 • 120 g vaj/120 g unsalted butter
 • 3 ek liszt/3 tbsp all purpose flour
 • 110 g cukor/110 g sugar
 • egy csipet só/pinch of salt
 • 60 ml víz/60 ml water
 • ízlés szerint fahéj és szerecsendió/cinnamon and nutmeg to taste
 • tej/milk

Először a tésztát készítsük el. A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk. A porcukorral, csipetnyi sóval, meg a vízzel rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre hűtőbe tesszük.

First make the dough. Mix the the flour with the butter, sugar and salt and with the help of water, create the dough. When finished, wrap it in foil and put it away in the fridge for 15-20 minutes.


Hámozzuk meg az almákat, vágjuk közepes szeletekre, takarjuk le fóliával és tegyük a hűtőbe, hogy nem barnuljanak meg.

Peel the apples and cut them into medium sized slices. Cover them up and put away in fridge for the time being. This is so they don't turn brown.


A megmaradt összetevőket (vaj, liszt, cukor, só, víz, fahéj, szerecsendió) öntsük egy lábasba és pár percig melegítsük, amíg egy egységesebb állagú masszát nem kapunk.

Poor the rest of the ingredients (butter, flour, sugar, salt, water, cinnamon, nutmeg) into a bowl and heat until it turns into a somewhat homogenic paste.


A tésztát osszuk két részre. Egyik felét nyújtsuk fél cm vastagra és ügyeljünk rá, hogy az egész tálunkat jól kibélelje.

Divide the dough into two parts. Spread one of them so it becomes half cm thin and make sure it fills your baking bowl nicely.


A lelógó végeket óvatosan vágjuk le.

Carefully trim the edges that hang on the side of the bowl.Töltsük meg a tálat az almákkal és öntsük a tetejére a korábban megfőzött masszát.

Fill the bowl with apples and poor the previously cooked paste on top.


A tészta másik felét nyújtás után hosszú csíkokra vágjuk és fektessük őket a sütemény tetejére, rács formát alkotva.

Cut the other part of the dough into long stripes and place on top of the cake, crossing each other.


Sütés előtt a tetejét kenjük le tejjel és szórjuk meg fahéjjal.

Before baking, spread some milk on top and sprinkle some more cinnamon to taste.


180 fokon 40 percig süssük!

Bake for 40 minutes on 180 degrees celsius!


You Might Also Like

9 megjegyzés

 1. Te jó ég, ez istenien néz ki :))) imádom az almáspitét, és egy mozdulattal már be is tettem a posztodat a megvalósítani c. mappámba :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Az íze is mennyei volt! Örülök, hogy meg fogod csinálni, már megérte felrakni a blogra :)

   Törlés
 2. Válaszok
  1. De örülök, hogy az én receptem alapján sütöttél, egészségetekre! :)

   Törlés
 3. tényleg jól néz ki :) de ebből a tálból nem volt nehézkes a szeletelés és kiszedés?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Biztosan a laposabb piteformából egyszerűbben ki lehet szedni (legközelebb egyébként én is ilyenben szeretném csinálni), de abban a receptben, ami alapján készítettem, ugyanilyen tálat használtak :) A kiszedést én úgy oldottam meg, hogy késsel felvágtam és utána egy sütiszedővel emeltem ki a szeleteket, persze nem lettek olyan szép, szabályos "tortaszeletek" :)

   Törlés
 4. Mi épp most készítjük a te recepted alapján! Nagyon kíváncsi vagyok :)))

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon örülök, hogy a receptem alapján készítettétek, sőt mi több finom is lett, hiszen ezért igyekszem mindig valami újdonsággal készülni nektek :)

   Törlés