WEEKLY BITES - Pretzels

3/07/2016





Januárban különféle tésztaételeket csináltam, februárban minden a levesek körül forgott, a március pedig a sütésé lesz. Nem igazán szoktam sütni, de érdekel a téma, úgyhogy gondoltam épp itt az ideje, hogy belevágjak! Egy klasszikus pereccel szerettem volna kezdeni, ami a szombati vendégeink szerint nagyon jól sikerült. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy mind egy szálig elfogyott :) Bátram merem ajánlani első sütési próbálkozásként, mert alapvetően egyszerű és a legtöbb időt az veszi el, hogy várjuk a tésztát megkelni.

I made different type of pastas in January, February revolved around soup and March will be all about baking. I don't really bake, but i'm interested in it, so what is a better time to start, than right now? I wanted my first bake to be a classic pretzel, which - according to our guests - turned out delicious. They ate each and every one of them, which is a pretty good proof if you ask me. I can only recommend this recipe as your first bake, because it's easy and the thing that takes up most of the time is when you wait for the dough to rise.


Hozzávalók/Ingredients

500-600 g teljes kiörlésű liszt - 500-600 g whole grain flour
4 dl víz - 400 ml water
1 dl tej - 100 ml milk
2 tk só - 2 tsp salt
1 ek élesztő - 1 tbsp yeast
1 tk cukor - 1 tsp sugar
tengeri só - sea salt
5 ek szódabikarbóna - 5 tbsp baking soda
vaj - butter


Az élesztőt oldjuk fel 4dl vízben, egy tálban pedig keverjük össze a lisztet, cukrot és sót. Amikor az élesztő feloldódott, keverjük össze a tejjel és a liszttel. Dagasszuk addig, amíg össze nem áll a tészta és már nem ragad. Ha kell adjunk hozzá lisztet. Én 500 g liszttel kezdtem és folyamatosan adogattam hozzá, amíg jó nem lett a tészta.

Combine yeast with warm water and mix the flour with salt and sugar in another bowl. When the yeast has dissolved, mix it together with milk and the flour mixture. Knead until it forms a dough and it's no longer sticky. Add flour along the way, i started with 500 g and added it until my dough was perfect.


Hagyjuk a tésztát kelni egy órát, majd osszuk 9 részre. Formáljunk pereceket a tésztából és hagyjuk őket kelni még 15 percig.

Let the dough rise for an hour. When it has doubled in size, divide it into 9 pieces and form pretzels. Let them rise for another 15 minutes.


Készítsünk szódabikarbónás fürdőt a pereceinknek. Egy nagy kanállal merítsük bele a vízbe a pereceket kb. fél percre, majd helyezzük őket egy vajjal kikent sütőpapírra.

Make a bath with baking soda and water. Lower each pretzel for about 30 seconds and place them on a greased cookie sheet.





Vajazzuk be a perecek tetejét és szórjuk meg tengeri sóval. 200 fokon süssük őket 10 percig vagy addig amíg barna nem lesz a tetejük.

Butter the top of the pretzels and sprinkle with sea salt. Bake on 200 celsius degrees for 10 minutes or until they get golden.


You Might Also Like

0 megjegyzés