35/52 - Gluten free almond cake

11/25/2014


Nem vagyok túl nagy sütievő, de ezt a mandulatortát nem bírtam abbahagyni, sőt egyenesen szomorú lettem, amikor egyik nap munkából hazaérve felfedeztem, hogy nem maradt több. Diétázók is nyugodtan belekóstolhatnak, mert nem kell hozzá liszt, ebből következően gluténmentes, így szinte mindenkinek bátran ajánlom. (mandula allergiások sorry) Nem kell hozzá túl nagy sütőtudomány és nagy előnye, hogy egész gyorsan elkészül. Belevágjunk? :)

I'm not a big cake eater but i couldn't stop eating this one, and i was devastated when i realized one day after work that there is no more. It doesn't hurt to take a bite if you're on a diet because this cake doesn't contain flour and so it's gluten free which means it's almost for everyone.(sorry if you're allergic to almonds) You don't need to have high level baking skills and one of it's advantage is, that it's done quite fast. Shall we begin? :)



Hozzávalók/Ingredients:

Tészta/Dough:
  • 2 tojásfehérje/2 egg whites
  • 65 g nádcukor/65 g brown sugar
  • 110 g darált mandula/110 g ground almonds
Krém/Cream:
  • 2 tojássárgája/2 yolks
  • 1 dl tej/1 dl milk
  • 1 ek étkezési keményítő/1 tbsp starch
  • 30 g nádcukor/30 g brown sugar
  • 1 rúd vanília/1 vanilla
  • 80 g vaj/80 g butter
  • 40 g szeletelt vagy durvára vágott mandula/40 g sliced or roughly chopped almonds

A tésztához a tojásfehérjéket a cukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük nagyon össze, beleforgatjuk a darált mandulát. 

Whisk the egg whites and the sugar into a hard foam for the dough, and carefully, without breaking it, mix in the crushed almonds.



 A tésztát 18 cm-es, sütőpapírral bélelt tortakarikába simítjuk, majd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd keresztben két lapra vágjuk.

Place the dough in a baking form (18 cm diameter) and bake for about 20 minutes on 180 celsius degrees in the preheated oven. Let it cool and cut it in half.


A krémhez a tojássárgákat a keményítővel, a cukorral és a vaníliarúd magjaival simára keverjük, majd hozzáadjuk a tejet is. Alacsony lángon, folyamatos keverés közben sűrű pudingot főzünk belőle. Végül hozzákeverjük a kockákra vágott vajat is, és szobahőmérsékletűre hűtjük. A krém kb. felével megkenjük az alsó lapot, majd ráfektetjük a másodikat, és a tortát teljesen bevonjuk a maradék krémmel.  A szeletelt vagy durvára vágott mandulát száraz serpenyőben picit megpirítjuk, kihűtjük, majd megszórjuk vele a tortát.

Mix the starch, yolk, sugar and vanilla for the cream and when it's all smooth, add the milk. Cook a thick pudding on low heat while stirring continuously. Finally add the butter and cool it to room temperature. Spread half of the cream between the 2 pieces of cake you created, than spread the remaining cream on top. Cover the cake geneorously with almonds, previously toasted in a frying pan.



You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Hmmm micsoda jól néz ki! Hétvégén kifogom próbálni! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Abbahagyhatatlan finomság, nem hülyeség dupla adagot készíteni! :)

      Törlés
  2. Egyetértek Zituval, nagyon jól néz ki! :O Imádom a mandulát, biztos nagyon finom a torta is!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem próbáld ki, mert kihagyhatatlan :)

      Törlés