WEEKLY BITES - Make-ahead breakfasts (salty version)

2/21/2017



Nemrég megosztottam veletek néhány  édes reggeli receptet, és ígértem, hogy egy sós változattal is előállok. Két nagy kedvencet vettem elő, amiket  - az édes receptekhez hasonlóan - szintén előre elkészíthettek, ha rohanósra sikerül a reggel.

I recently shared some sweet breakfast ideas with you and i promised, i'll come up with a salty verson too. I went back to two favourites which - similarly to the sweet ones - can be made beforehnd if you are in a rush in the morning.



zöldséges quiche - vegetable quiche


Hozzávalók a tésztához - Ingredients for the dough

250 g liszt - 250 g flour
1 tojás - 1 egg
150 g vaj, felkockázva - 150 g butter cut into cubes
1 ek. (hideg) tej - 1 tbsp (cold) milk
1 tk. só - 1 tsp salt

Hozzávalók a töltelékhez - Ingredients for the filling

4 tojás - 4 eggs
2 dl tejszín - 200 ml sour cream
1 dl tej - 100 ml milk
zöldségek, amiket szerettek - vegetables you like


Egy keverőtálba szórjuk a lisztet, a közepébe beleütjük a tojást, vajat és sót, majd összedolgozzuk. Amikor a vaj összeállt a liszttel, öntsük hozzá a tejet és dolgozzuk össze. A tésztát gyúródeszkán erős mozdulatokkal gyúrjuk még át, míg teljesen összedolgozódnak benne az alapanyagok, azután formázzunk belőle egy kissé lapított gömböt, és helyezzük 15-20 percre a hűtőbe pihenni.

Poor the flour in a bowl, crack the egg into the middle and add butter, salt and sugar. Mix it well then add the milk. When everything came together, give it another round of kneading and form a flat ball. Put it in the fridge for 15 minutes to rest.


A pihentetett tésztát 2 mm vastagságúra nyújtsuk ki, helyezzük bele a sütőformákba, villával szurkáljuk meg a felületét, majd tegyük vissza újabb 15 percre a hűtőbe. Ezt követően a 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig süssük. Eközben verjük fel a tojásokat, fűszerezzük és öntsük hozzá a tejszínt. Dobáljunk bele mindent, amit szeretünk; paradicsomot, paprikát, avokádót, édesburgonyát, hagymát. Szó szerint akármit. A tetejét sajttal is megszórhatjuk. A 200 fokra előmelegített sütőben, 20 percen át süssük, amíg a massza megdermed és a felszíne szép pirult nem lesz.
After the resting, stretch the dough to 2 milimetres and put it in the quiche forms. Poke little holes with a fork on the dough and put it back for another 15 minutes to the fridge. After the cooling, bake the quiches for 20 minutes on 200 degrees celsius. Meanwhile beat the eggs, add spices and poor in the sour cream. Put everything in the filling you like; tomatoes, pepper, avocado, sweet potatoes, onions. You name it. Sprinkle the top with cheese if you like. Bake for 20 minutes on 200 degrees celsius, until the mix is thick and the top is brown.
Ezekből az összetevőkből vagy 6 kis tál vagy egy normál tál quiche jön ki.
You can make 6 little or one normal sized quiches from these ingredients.


avokádós pirítós - avocado toast


Ez talán az egyik legelcsépeltebb reggeli, amit az elmúlt években nagyon felkaptak, viszont én mégsem tudtam kihagyni. Az avokádó abszolút kedvencem, így mindig megragadom az alkalmat, hogy vegyek párat, amikor akciósan kacsint rám a zöldség/gyümölcs szekció közepéről. Számos felhasználási módja közül talán ez a legegyszerűbb. Vágjuk szeletekre vagy zúzzuk össze villával, majd sózzuk, borsozzuk. Pirítóssal isteni, de ha valaki egy kicsit többre vágyik, szívből ajánlom hozzá a tojás bármilyen formáját. Rántotta, tükörtojás, de még akár főtt tojás is bármikor jöhet a tetejére/mellé. Érdemes chili pehellyel, spenótlevelekkel vagy valamilyen felvágottal is kísérletezni, minél több hozzávaló annál jobb!

This is one of the most cliché breakfasts of the last few years, that got a lot of attention, but i just couldn't miss it. Avocadoes are my all time favourite, so i'm always keen on buyingg some, when they are on sale. Probably this the simplest way to prepare it out of the many. Just cut or mash the avocadoes and add salt and pepper. It's amazing on toast but if you're into someting more, pair it with any type of egg; fried, boiled or in omlewt form. You could also add chili flakes, baby spinach or some kind of sausage. The more the merrier!



Ráadásként hoztam még két korábbi receptet, amit már láthattatok a blogon. Így, ha a quiche és az avokádós szendvicsek után további sós reggelikre vágytok készítsétek el a zöldséges kuszkuszt vagy a zöldséges muffinokat. :)

As an extra, i brought you two other recipes, that i posted on the blog earlier. So if you're still craving salty breakfasts after the quiche and the avocado toast, make the vegetable couscous or the vegetable muffins.


You Might Also Like

0 megjegyzés