29/52 - Pumpkin risotto

10/15/2014



Lemaradtam a receptekkel, mint a borravaló és ha az év végére teljesíteni szeretném a vállalt 52 darabot, össze kell kapnom magam. Erre a hétre 3 receptet szedtem csokorba a saját és remélem a ti örömötökre is.Valószínűleg a közeljövőben egy héten többször találkozhattok finomságokkal, ami talán nem is olyan rossz dolog, így ösztönzöm magam arra, hogy minél több receptet kipróbáljak, szélesítsem a látókörömet és lehetőleg inspiráljalak titeket is :) Ősz lévén, a héten minden a tök körül forog. Egy tökös rizottóval indítunk majd megmutatom, hogyan tudjátok otthon is elkészíteni a Starbucks híres Pumpkin Spice Latte-jét, végül a hét vége felé közeledve egy igazi vasárnapi reggelit hozok nektek, ami nem más, mint a fahéjas tökös palacsinta. Vágjunk is bele!

I fell behind when it comes to posting recipes, and if i want to share 52 of them by the end of the year, i might as well get it together. I gathered 3 recipes for this week, which i'm very excited about and hope you will be as well. You'll probably see more recipes per week in the near future on the blog, which i think isn't too bad, this will drive me to try new things, expand my horizon and hopefully insipre you along the way :) Since it's autumn, this week everything revolves around pumpkins. We'll start off with a pumpkin risotto, later on i'll show you how to make Starbucks' famous Pumpkin Spice Latte and as the weekend approaches i'll attempt to create a real Sunday breakfast; pumpkin cinnamon pancakes. Let's get started!




Hozzávalók/Ingredients:
  • 250 g tökpüré/¼ cups pumpkin puree 
  • 85 g vaj/6 tbsp butter
  • 400 g rizs (legjobb az Arborio)/2 cups rice (best if Arborio)
  • 30 g Mascarpone/2 tbsp Mascarpone cheese
  • 20 g reszelt parmezán/1/4 cups parmesan cheese
  • 2 ek tejszín/2 tbsp heavy cream
  • 1 közepes vöröshagyma/1 medium yellow onion
  • 1 gerezd fokhagyma/1 cloves garlic
  • 2 ek barnacukor/2 tbsp brown sugar
  • 1 ek kakukkfű/1 tbsp fresh thyme
  • 3/4 tk fahéj/3/4 tsp cinnamon
  • 1/4 tk őrölt szerecsnedió/1/4 tsp  ground nutmeg
  • egy csipet őrölt szegfűszeg/pinch ground clove
  • 6 dl zöldségleves/1/4 cup hot vegetable broth
  • 10 dl húsleves/4 to 5 cups chicken broth
  • 2 ek oliva olaj/2 tbsp olive oil





Keverjük össze a tökpürét, tejszínt, barnacukrot, fahéjat, szerecsendiót és a szegfűszeget egy kis tálban és lassú tűzön melegítsük kb. 5 percig. A tűzről levéve öntsük a masszát a turmixgépbe a zöldséglevessel együtt, sózzuk, borsozzuk. Turmixolás közben kanalanként adjuk hozzá  60 g vajat és mixeljük addig amíg egységes állagú nem lesz. (kb. 3 perc)Öntsük a masszát egy tálba és tegyük félre.

Stir together the pumpkin puree, the cream, brown sugar, cinnamon, nutmeg and cloves ina small pot and bring to a simmer for about 5 minutes. Remove mixture from the heat and pour int a blender with the broth, season with salt and pepper and blend. With the otor runnin, add ¼ cup of butter into the blender, 1 tablespoon at a time. Blend until smooth, about 3 minutesPour the mixture into a bowl and set aside until ready to use.


Öntsük a húslevest egy közepes edénybe és lassú tűzön melegítsük fel. Egy nagyobb serpenyőben közepes lángon melegítsük fel a maradék vajat és az olívaolajat majd adjuk hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát. Pirítsuk kb. 3 percig. Adjuk hozzá a rizst és pirítsuk 3-5 percig amíg minden rizsszemet ellep az olaj. Ezután merőkanalanként kezdjük adagolni a meleg húslevest gyakori kevergetés mellett. Ahogy a húsleves elpárolog, hozzáadhatjuk az újabb merőkanalat. Folytassuk addig, amíg a rizs 'al dente' nem lesz, kb 20-25 percig.


Pour the chicken broth into a medium pot and warm over low heat. Place a large pan over medium heat and melt the remaining butter and olive oil.Add the onion and garlic and sauté for about 3 minutes. Add the rice and sauté for 3 to 5 minute or until each grain of rice is coated in oil.Begin adding the warm broth to the rice, one ladle full at a time, stirring frequently.Each time the liquid evaporates, add another ladle of broth and continue to stir. Continue to add liquid and stir until the rice is al dente, 20-25 minutes.



Adjuk hozzá a tökpürét és keverjük el alaposan. Ezután adjuk hozzá a sajtokat és a kakukkfüvet is, sózzuk, borsozzuk. Azonnal tálaljuk!


Stir in the pumpkin puree until completely combined.
Stir in the mascarpone and parmesan until smooth. Fold in the thyme and season with salt and pepper. Serve immiditely!


You Might Also Like

0 megjegyzés