43/52 - Creamy chicken and wild rice soup

3/01/2015

Ki vágyik egy kis szívmelengető, tartalmas levesre? Önmagában, főételként is megállja a helyét, mert tele van zöldségekkel, hússal és laktató rizzsel. A végeredmény finom, tejszínes, egyszerűen isteni, mindenkinek ajánlom az ilyen borús, hideg napokra :)

Who want some heart warming soup? It serves good as a main course because it's full of yummy vegetables, meat and filling rice. At the end you get a nice, creamy texture, it's just heavenly on these cold and dark days! :)



  • 250 g vadrizs/250 g wild rice blend
  • 1 kis vöröshagyma/1 small onion
  • 2 közepes répa/2 medium carrots
  • 2-3 szál zeller/2-3 stalks celery
  • 7 ek vaj/7 tbsp butter
  • 1 gerezd fokhagyma/1 clove garlic
  • 1 liter húsleves alaplé/1 litre chicken broth
  • egy csipet kakukkfű, majoranna és rozmaring/pinch of dried thyme, marjoram, sage and rosemary
  • só, bors ízlés szerint/salt and ground black pepper, to taste
  • 1 csirkemell filé (2 fél)/1 chicken breast (2 halves)
  • 60 g liszt/60 g flour
  • 300 ml tej/300 ml milk
  • 100 ml tejszín/100 ml heavy cream
  • 1 ek citrom leve/1 tsp lemon zest


  • A rizst készítsük a csomagoláson leírtak szerint.
  • Prepare rice according to directions listed on package.


A rizs főzési idejének felénél, olvasszunk meg egy evőkanál vajat közepes láng felett. Adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, répát és zellert, majd pároljuk a zöldségeket, amíg kicsit megpuhulnak. Ez kb. 4 percet vesz igénybe, az utolsó fél percben a fokhagymát is keverjük hozzá.

Halfway through the rice cooking, in a separate large pot, melt 1 tbsp butter over medium heat. Add onion, carrots and celery and saute until slightly tender, about 4 minutes, adding in garlic during last 30 seconds of sauteing.


Ezután öntsük fel húsleves alaplével, szórjuk meg kakukkfűvel, majorannával és rozmaringgal majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a csirkemelleket és forraljuk fel a levest. Forrás után fedő alatt 12-15 percig főzzük, amíg a csirke jól átfő. (Ha a húst nem lepi el a leves, néha forgassuk meg, így mindenhol jól át tud főni)

Add chicken broth, thyme, marjoram, sage, rosemary and season with salt and black pepper to taste. Increase heat to medium-high, add chicken and bring mixture to a boil. Cover pot with lid and allow mixture to boil 12 - 15 minutes, or until chicken is cooked through (rotating chicken to opposite side once during cooking for thicker chicken breasts - if they don't fully immerse in broth)



Vegyük ki a csirkemelleket, hagyjuk 5 percet hűlni majd vágjuk apró falatokra. Ez alatt a rizs is megfő, amit a leveshez adhatunk. Végül a csirkemell darabokat is keverjük a leveshez. 

Remove chicken and set aside on cutting board to cool 5 minutes then shred into small bite size pieces. Meanwhile reduce heat to low and add cooked rice. Add shredded chicken to soup.


Egy másik edényben olvasszuk fel a maradék vajat. Adjuk hozzá a lisztet és másfél percig, sűrű kevergetés mellett főzzük. Ezután - szintén állandó keverés mellett - adjuk hozzá apránként a tejet. Főzzük addig, amíg sűrű nem lesz. A masszát adjuk a leveshez és még 5 percig főzzük. Végül adjuk hozzá a tejszínt és a citrom levét!

In a separate medium saucepan, melt remaining 6 Tbsp butter over medium heat. Add flour and cook 1 1/2 minutes, whisking constantly. Then, while whisking vigorously, slowly pour milk into butter/flour mixture. Cook mixture, stirring constantly until it thickens. Add milk mixture to soup mixture in pot and cook about 5 minutes longer. Stir in heavy cream and lemon zest and serve warm.


You Might Also Like

1 megjegyzés