EZZEL VÁGJ BELE AZ OTTHON SÜTÉSBE - FOCACCIA

10/26/2019


A mostanában annyira divatos otthon sütéssel nekem sokáig az volt a bajom, hogy nagyon macerásnak tűnt és be kell valljam, hogy az albérletünkben sem a legmodernebb sütővel dolgozom, így azt hittem, hogy nekem kár megpróbálni, mert úgysem sikerül olyanra, mint Patrick-nek az ír Youtubeos-nak, aki nem mellesleg a jogász szakmáját hagyta ott azért, hogy profi pék legyen. Viszont addig mozgatta a fantáziám a dolog, hogy Ádival végül belevágtunk és, ha ti is ezen töritek a fejetek ajánlom, hogy ezzel a focaccia recepttel kezdjétek, mert garantált a sikerélmény. Végül is mit ronthatnánk el? A formája olyan, amilyennek szeretnénk, az elkészítéshez nem szükséges, hogy tökéletesen megkeljen, mert úgy is ki kell lapítani és gyakorlatilag bármit tehetünk a tetejére, így mindenki a saját ízlésére tudja szabni. Mutatom mi 4 adaghoz:


Hozzávalók

500 g kenyérliszt
10 g élesztő
1 tk só
300 ml víz
50 ml olíva olaj
+ amit feltétnek szeretnénk


Keverjük össze a sót a liszttel majd készítsünk egy krátert a közepére. Az élesztőt morzsoljuk bele langyos vízbe (itt ügyeljünk, hogy ne legyen forró). Akár meg is keverhetjük, mert ezzel segítjük az oldódást. Az élesztős vizet öntsük a liszt közepén képzett kráterbe, majd locsoljuk bele az olajat. Kézzel vagy egy spatulával keverjük el az összetevőket. Amikor nagyjából összeállt a tészta, egy tiszta gyúrófelületre tegyük és kb. 10 másodpercig gyúrjuk. Ezután 10 percig tegyük félre pihenni. Ezt a gyúrás-pihentetést ismételjük meg kétszer. Onnan tudjuk, hogy jó úton haladunk, hogy a tészta ruganyossá válik.


Ezután olajozzunk ki egy tálat, amiben keleszteni szeretnénk, tegyük bele a tésztát és egy nedves kendővel fedjük le. Kb. 75 percig szobahőmérsékleten kelesszük. A tészta akkor van kész, amikor a duplájára növekedett. A kelesztés után boxoljunk bele a tésztába. Ezzel kinyomkodjuk belőle a levegőt. Osszuk fel 4 részre és lapogassuk ki. Ezután tegyük rá a feltétet és így is hagyjuk állni egy 10 percig. Mi paradicsomot, pestot és feta sajtot tettünk rá. Süssük 230 fokon 15 percig majd fogyasszuk el 2 perc alatt. Higgyétek el, ti sem tudtok majd ellenállni :)

You Might Also Like

0 megjegyzés