WEEKLY BITES - Squash pie with nuts

11/01/2015



Bizonyára mindenki készített vagy evett már sült tököt életében, de ilyen finomságot még tuti nem kóstoltatok. Őszintén szólva nem vagyok oda a klasszikus sült tökért, de ezt alig bírtam abbahagyni. Nem is tudom, hogy miért nem jutott előbb eszembe, hogy őszi fűszerekkel ízesítsem a tököt, az pedig, hogy a saját héjába töltjük vissza nagyon aranyos ötlet. Tisztára mint a cipós leves nem? :)

I'm sure all of you have made or tasted the classic roasted pumpkin, but i bet you haven't tried anything like this before. To be honest, i'm not a big fan of roasted squash but i could hardly stop when i tasted this. I don't even know, why i haven't put autumnal spices on squash before, and the idea to fill it back to it's skin is genius. Totally reminds me of french onion soup in a bun. :)


Hozzávalók/Ingredients:
  • 3 kisebb sütőtök/3 smaller squash
  • 3 tojás/3 eggs
  • 200 ml habtejszín/200ml cream
  • 2 ek méz/2 tbsp honey
  • 200 g barnacukor/200 g brown sugar
  • 1 tk fahéj/1 tsp cinnamon
  • egy csipet szerecsendió/a pinch nutmeg
  • 1 csipet szegfűszeg/a pinch cloves
  • mogyoró ízlés szerint/peanut to taste


Felezzük el a tököket és kaparjuk ki a magokat. Ezután tegyük őket 180 fokos sütőbe és kb. 45 percig süssük őket.

Half the pumpkins and scoop out the seeds. Roast them for about 45 minutes in a 180 Celsius degree oven.


Miután kicsit kihűltek a tökök, kanalazzuk ki a megpuhult részeket úgy, hogy kb. egy 4 centis peremet kihagyunk. Ezzel megakadályozzuk, hogy a "tök-tányérunk" később elszakadjon. A kiszedett tököt a többi hozzávalóval tumixoljuk simára, majd töltsük vissza a héjakba. A tejszínhabnak csak a felét használjuk el. (3 tök húsát kell kikaparnunk, amit majd 2 tökbe töltünk vissza, mivel csak így lesz elég töltelékünk. A 3. tök héját kis is dobhatjuk.)

Once cool enough to hande, scoop out the flesh leaving about 3 cm of the flesh inside to keep the skin from breaking. Mix the flesh with the remaining ingredients in a blender until smooth and then poor evenly into the skins. Only use half of the cream at this point. (you scoop the flesh of 3 squashes, but poor it back only to 2 skins. This way you'll have enough filling. You can throw away the skin of the 3rd squash.)


Süssük további 40 percig 180 fokon, a vége felé folyamatosan figyelve, hogy mikor lesz kemény a töltelék teteje. Ha szükséges süssük akár egy óráig is. Tálaljuk tejszínhabbal és mogyoróval.

Bake for another 40 minutes on 180 Celsius degrees, keeping a close eye at the end. You don't want the crust to be burnt! If you find that it needs more time to harden, feel free  to increase the baking time up to one hour. Serve with the remaining cream and nuts to taste!




You Might Also Like

0 megjegyzés