COZIEST TOWN IN HUNGARY - KŐSZEG

1/05/2018


Magyarország nyugati szélén, az osztrák határ közelében húzódik Kőszeg városa, amit én eddig csak a török ostrom kapcsán a történelem könyvekből ismertem. A városiak is szívesen emlegetik azt az 1532-es napot, amikor Jurisics Miklós a túlerőben levő török sereg ellen sikeresen tartotta a várat. Ezt mutatja, hogy minden nap 11 órakor neki szól a templomharag, hiszen a monda szerint ekkor vonultak el a törökök a vár alól, feladva a harcot. Más források szerint Jurisics felismerte, hogy pár száz fős seregével nem igazán tud még egy ostromot visszaverni, ezért okosan alkut kötve a törökkel átadta nekik a várost, de a több ezer fős sereg így megkímélte a várfalon belül tartózkodókat. Akármelyik történet az igaz, a helyiek teret is elneveztek a hős várkapitányról, így valamit biztosan jól csinálhatott.

On the West side of Hungary, near the Austrian border lies the little town of Kőszeg, that i only new from the history books before this trip. Inhabitants are really proud of their history and many tales live among the walls of the city about a particular day in 1532, when a brave captain held their castle against thousands of turks and saved everyone inside the city. 



A város nevét Kőszeg váráról kapta, ami viszont nem azonos a Jurisics által védett várral. Eredetileg Kőszeg vára kicsit magasabban állt, amit most az Óház kilátónál nézhetünk meg. A mostani vár és város a Kőszegi családról kapta a nevét. A váron kívül a régi házacskák is gyönyörűen megmaradtak, így az óvárosban sétálva valódi időutazásban lehet részünk. Gyertek csak!

The city and the castle got it's name from a little fort up the hills which isn't the same castle i talked about earlier. A family with the surname Kőszegi moved the castle to the place where it stands today. All the other houses remained in pretty good shape throughout time so if you ever walk among them in the old town, you are in for a real time travel experience. Scroll down and see for yourself!




















You Might Also Like

0 megjegyzés