WEEKLY BITES - SWEET POTATO FRIES

2/21/2018



Ki mondana nemet egy jó nagy tál forró, ropogós sültkrumplira? Én biztosan elfogadnám, főleg, ha a mostanában nagyon népszerű édesburgonyából készült. Bevallom őszintén én sosem tartoztam azok közé, akik nyáron a Balaton parton, kis papírtálkából, mini villával eszegetik a ketchuppal lelocsolt sültkrumplit, de ahogy az lenni szokott az egyetemi évek alatt engem is beszippantott a McDonalds és azt meg kell hagyni, hogy ők nagyon tudják, hogyan kell sültkrumplit csinálni. Ettől függetlenül otthon sosem jutott volna eszembe, hogy egy nagy tál olajban elkezdjek a konyhát büdösítve krumplit sütni. Hála az égnek most már nem ciki egészségeset enni és a legtöbb egészségtelen ételt tudjuk pótolni valami hasonlóval, ami szerintem sokszor finomabb mint az eredeti. Édesburgonyát - vagy batátát - mindig tartok otthon, hol pürét csinálok belőle, hol kockázom és sütöm, most pedig végre kipróbáltam, hogy milyen igazi sültkrumpliként fogyasztani. Egy egyszerű és egészséges mártogatóst is készítettem hozzá, így ha nem köretként szeretnétek tálalni, nagyon finom délutáni snack válik belőle.

Who would say no to some hot and crunchy fries? I sure won't be against it, even so if it was from the oh so popular sweet potatoes. To be honest, i was never a huge fan of fries but as usual i got sucked into McDonalds during my university years and i had my fair share of those delish fries. All this aside, i would never have started to make my own fries at home while stinking up the whole house with the oil. Thank God it's not embarassing to eat healthy anymore and we are able to replace the unhealthy with something healthier which in a lot of cases tastes better than the original. I always have sweet potatoes at home and so far i've made mashed potatoes and baked some as well. Now the time has come to make fries! I also made an easy and healthy dip so if you're not into eating this as a side, try it as an afternoon snack!

Hozzávalók - Ingredients

3 édesburgonya - 3 sweet potatoes
egy marék dió - a handful of walnuts
1 gerezd fokhagyma - 1 garlic
1 ek. méz - 1 tbsp honey
1 ek. szójaszósz - 1 tbsp soy sauce
oliva olaj - olive oil
fél tk. kömény - half tsp cumin
fél tk. őrölt koriander - half tsp coriander
fél tk. bors - half tsp ground pepper


A sütőt melegítsük fel 180 fokra. A három édesburgonyát mossuk meg majd vágjuk fel. Meghámozni nem szükséges. Oszlassuk el a burgonyákat egy sütőpapírral kibélelt tepsin és locsoljuk meg olíva olajjal. Ezután fűszerezzük és ügyeljünk arra, hogy mindenhova egyenlően jusson a borsból, korianderből és köményből.

Preheat the oven to 180 celsius. Wash and cut the 3 sweet potatoes. Don't bother with peeling. Arrange the potatoes in an even layer on a tray lined with baking sheet and sprinkle with olive oil. Add spices and make sure to distribute the pepper, cumin and coriander evenly.


Süssük 40-50 percig és, ha azt szeretnénk, hogy egy kicsit ropogósabb legyen, emeljük a hőmérsékletet 200 fokra az utolsó 10 percben.

Bake for 40-50 minutes and if you want a crisp finish, increase the temperature to 200 celsius in the last 10 minutes.


A sütés alatt készítsük el a mártogatóst, amihez nem kell mást tennünk, mint, hogy összeturmixoljuk a diót, fokhagymát, mézet és a szójaszószt egy kis vízzel. Nyugodtan adjatok hozzá még több diót - vagy más magvakat - ha egy kicsit sűrűbb végeredményt szeretnétek, vízzel pedig bármikor hígítani tudjátok.

Meanwhile blend the walnuts, garlic, honey and soy sauce with a little bit of water to make the dipping. Feel free to add more nuts if you want to have a thicker consistency or more water to do the opposite.



You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Én múlt héten vettem rá magamat először, hogy végre kipróbáljam itthon hasábburgonyaként sütve az édesburgonyát - köretnek -, viszont megpucoltam. Milyen így héjával együtt? :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sok helyen olvastam már, hogy csak jól meg kell tisztítani és lehet a héját is enni, mert olyan vékonyka és a hír igaz, egyáltalán nem lehetett érezni, hogy rajta van :) Azon a részen kicsit ropogósabb, de ízben nincs különbség :)

      Törlés