WEEKLY BITES - ROASTED PUMPKIN WITH TAMARIND AND CORIANDER

10/13/2018





Itt az ősz, ami azt jelenti, hogy újra sült tök szezon van! Bizonyára sokatoknál lengi be a lakást az édes tök illata a hűvös estéken és ez nálunk sincs másképp. Bevallom kiskoromban nem voltam túlságosan oda érte, de ahogy idősebb lettem valahogy megértettem, hogy anyukám miért lelkesedik  annyira érte. Ahogyan viszont a jóból is megárt a sok, az évek alatt unalmassá válhat ez az étel is. Nemrég instagrammon azt kérdeztem tőletek, hogy milyen recepteket látnátok szívesen tőlem és az egyik legtöbb szavazatot az indiai ételek kapták, az olasz és a thai mellett, így egy kicsit felturbóztam ezt a klasszikus őszi kedvencet és indiai köntösbe öltöztettem. Ha szeretitek a keleti ízvilágot, a gyömbért, koriandert, fahéjt és van kedvetek a megszokott ízvilágot egy kicsit megbolondítani, lapozzatok lejjebb, megéri!

Autumn is here which means it's roasted pumpkin season! I bet the sweet pumpkin scent is lingering in most of your houses on those cold autumn nights and our place is no different. I must admit, I wasn't a huge fan of this dish as a child, but as I grew older I started to understand why my mother is so fond of it. But even though it is delicious, it can become boring throughout the years. I asked you recently on Instagram, what kind of recipe you would like me to make, and indian got one of the most scores next to italian and thai, so I gave this autumn classic a twist and spiced it up some with some indian flavour. If you like eastern flavours, ginger, cilantro, cinnamon, and want to change up the usual recipe, scroll down, you won't regret it!


Hozzávalók - Ingredients

fél sütőtök - half sugar pie pumpkin
1 ek oliva olaj - 1 tbsp olive oil
4-5 aszalt datolya - 4-5 dried dates
2 ek tamarind paszta - 2 tbsp tamarind paste
1 dl víz - 100 ml water
fél tk őrölt kömény - half tsp ground cumin
fél tk fahéj - half tsp cinnamon
egy marék koriander - a handful of cilantro
2 gerezd fokhagyma - 2 cloves garlic
kb. 3 cm friss gyömbér - aprox. 1 cm fresh ginger
tejszín - sour cream
- salt


250 fokra előmelegített sütőben, sütőpapírral bélelt tepsin, kb. 30-40 percig süssük a nagyobb cikkekre vágott tököket. A sütés előtt locsoljuk meg őket olíva olajjal és szórjuk meg sóval. Közben készítsük el a tamarind szószt és a koriander chutney-t. A datolyákat szedjük apróbb darabokra, keverjük össze a tamarind pasztával és a vízzel, majd egy kis edényben főzzük kb. 5-10 percig. Keverjük bele a köményt, fahéjat és sót, majd egy turmixgépben pépesítsük simára. Ezután tegyük félre. A chutney-hoz nincs más dolgunk, mint összeturmixolni a koriandert, fokhagymát és gyömbért egy kis sóval. Ha túl sűrű, adjunk hozzá nyugodtan egy kis vizet. Végül a tököket tálaljuk tejszínnel, koriander chutney-val és tamarind szósszal.

Preheat the owen to 250 degree celsius, and bake the pumpkins on a baking sheet, lined with parchment paper for 30-40 minutes. Before you start baking, sprinkle olive oil and salt on top. Meanwhile prepare the tamarind sauce and cilantro chutney. Cut the dates into smaller pieces, add the tamarind paste and water and cook in a small pot for 5-10 minutes. Add cumin, cinnamon and salt and mix in a blender until smooth. For the chutney, blend the cilantro, garlic, ginger and salt. If it is too thich, feel free to add some water. Serve with sour cream, tamarind sauce and cilantro chutney.

You Might Also Like

1 megjegyzés