WEEKLY BITES - AMERICAN APPLE PIE

12/17/2018



Azt hiszem nem kell senkinek sem bemutatnom ezt a süteményt, hiszen így vagy úgy szerintem mindenki belebotlott már ebbe az ikonikus amerikai almás pite receptbe. Én azt hiszem először a Tom & Jerry-ben láttam, ahogy kiteszik az ablakba hűlni és azóta is mozgatja a fantáziám. A Pinterest-et bújva nem volt nehéz rábukkanni a tökéletes receptre, így, ha ti is ki akarjátok próbálni, hogy milyen ez a forró finomság, vagy csak megkóstolnátok egy új fajta almás pitét, tartsatok velem! 

I don't think I have to introduce this pie to anyone, because I'm sure you've all stumbled across this iconic american pie recipe, one way or the other in the past. I think I first saw it in Tom & Jerry when they put it out in the window to cool and ever since it hasn't stopped nudging my fantasy. It wasn't hard to find the perfect recipe on Pinterest, so if you're interested in trying this hot pie or just want to experiment with a new way of making it, scroll below!


Hozzávalók - Ingredients

2 bögre liszt - 2 cups flour
negyed tk só -  ¼ teaspoon salt
175 g felkockázott vaj - 175g butter 
1 tojás - 1 egg
3 ek jéghideg víz - 3 tablespoons ice water
5-10 alma, attól függőben, hogy mennyi fér a tálatokba - 5-10 apples depending on how many fit in your baking dish
fél bögre barna cukor - ½ cup brown sugar 
fél bögre cukor - ½ cup white sugar
2 tk fahéj - 2 teaspoons cinnamon
negyed tk szerecsendió - ¼ teaspoon nutmeg
egy csipet őrölt szegfűszeg -  teaspoon ground cloves
3 ek kukorica keményítő - 3 tablespoons cornstarch
2 ek felkockázott vaj - 2 tablespoons butter
1 tojás - 1 egg 


200 fokra melegítsük elő a sütőnket majd egy nagy tálban keverjük össze a lisztet, sót és a 175 g vajat. Az ujjainkkal jól dolgozzuk be a vajat a lisztbe, amíg egy morzsaszerű keverékre nem kezd hasonlítani a tészták. Adjuk hozzá a tojás sárgáját és gyúrjuk addig amíg a tészta teljesen sima lesz és nem ragad. Ha kell, adjunk hozzá egy-egy ek vizet. Ezután rakjuk be a hűtőbe addig amíg szükségünk nem lesz rá.

Preheat your oven to 200 degrees. In a large bowl add the flour, salt and 175 g butter. Using your fingers, mix the butter into the flour until it resembles crumbs. Add the egg yolk and mix until it makes a non-sticky dough. Add 1 tablespoon of water at a time until you form a smooth dough. Place in fridge until you are ready to use.


Hámozzuk meg az almákat majd vágjuk gerezdekre és tegyük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a cukrokat, fahéjat, szerecsendiót, szegfűszeget és keményítőt és addig keverjük míg minden almát befűszereztünk. Tegyük félre. Felezzük el a tésztát majd nyújtsuk ki, úgy, hogy a végén kért kört kapjunk, amik nagyobbak mint a formánk. Vajazzunk ki egy kb. 23 cm-es sütőformát és nyomkodjuk bele az egyik tésztát. Ezután töltsük fel az almákkal, amiket egyenletesen oszlassunk el a hozzáadott vajjal.

Peel, core and thinly slice the apples and place in a large mixing bowl. Add the brown sugar, white sugar, cinnamon, nutmeg, cloves and cornstarch and toss until evenly mixed. Set aside. Roll out the dough into 2 round circles, larger in size than the pie pan. Grease a 23 cm round pie pan and press the dough into it. Place the apples inside the pie pan. Dot the apples evenly across with the butter.


A rács elkészítéséhez, a kinyújtott tészta másik felét vágjuk 12-14 egyenlő csíkba. Rácsszerűen helyezzük őket a pite tetejére, majd villával nyomkodjuk le a szélét, így lezárva a pitét. Vágjunk le minden lelógó részt, majd kenjük be  rácsokat tojással. A pite tetejét szórjuk meg egy kis porcukorral és a széleket fedjük be alumínium fóliával, hogy ne égjenek meg. Tegyük az előmelegített sütőbe 15 percre, majd csökkentsük a hőmérsékletet 175 °C-ra. Süssük addig amíg a tészta aranybarna nem lesz (ez még legalább 45 perc). Tálalás előtt hagyjuk hűlni. 

To make the lattice, cut the rolled dough into 12 -14 even strips. Arrange the strips by weaving a lattice across the top of the pie. Using a fork, press the edges down to seal the pastry. Cut any excess pieces and brush the lattice with a beaten egg. Sprinkle the egg washed pastry lightly with the white sugar. Cover the edges of the pie with foil, to avoid edges from burning. Place in the preheated oven for 15 minutes. Then reduce heat to 175°C and continue baking until crust is golden brown (at least another 45 minutes). Allow to cool before serving.


You Might Also Like

0 megjegyzés