ZERO WASTE BATHROOM IDEAS

12/12/2018



Az előző bejegyzésemben arról számoltam be, hogy én miként igyekszem minél kevesebb szemetet termelni a konyhában és bár van még hová fejlődnöm, szerintem mindenképp hasznos olvasmány lesz mindenkinek, akit egy kicsit is érdekel a hulladékmentesség és bolygónk védelme. A mai bejegyzésben a fürdőszobára térünk át, ahol szintén rengeteg műanyaggal találkozunk, kezdve a rengeteg kenceficével, samponos flakonnal, vattakoronggal és még sorolhatnám. A legnagyobb vágyam, hogy a legtöbb fürdőszobai krémet és sampont saját készítésűvel váltsam fel, amiket újrahasznosított üvegbe tennék, de addig még hosszú út vezet, hiszen elsősorban törekszem azt elhasználni, amit már eleve megvásároltam. Ha még nem is vagyok teljesen zero waste, szerintem jó úton haladok és ezekkel a kis trükkökkel - amiket ma megosztok veletek - már így is sok szeméttől kíméltem meg a Földet.

In my previous blogpost I shared what I do to make less waste in the kitchen and even though I still have a long way ahead of me, I think it's definitely a useful read for those of you who are interested in zero waste and saving our planet. In today's post we go further to our bathroom, where we find a tremendous amount of plastic, starting with all those cream containers, shampoo bottles, makeup  ver pads and so on. My biggest dream is to replace all of this with diy versions that I would fill in recycled glass containers but until then I have a lot to develop and I also would like to finish all my products that I bought already. I am at all means not zero waste but I think I'm on the right track and with these little tricks I am about to show you, I already saved the Earth from some serious waste.


Kezdjük valami olyasmivel, amit mindannyian napjában többször is használunk. A fogkrém elengedhetetlen és nem azon termékek közé tartozik, amiket egyszerűen elhagyhatunk a mindennapi életünkből, viszont nagyon egyszerűen kiválthatjuk például ilyen fogtablettákkal. Először kicsit furcsának tűnik a használata, de ahogy minden mást, ezt is meg lehet szokni, a hatását tekintve pedig teljesen olyan, mint egy normál fogkrém. Egy tablettát kell elrágni fogmosás előtt majd kezdhetünk is súrolni. Nagyon jól habzik és több ízben is kapható. Én a klasszikus mentolosat választottam a Lush-tól, mert a fogkrém az mégis csak legyen frissítő. A műanyag tároló újrahasznosított anyagokból készült és a Lush-ban vissza is veszik, ha kiürült!

Let's start with something we all use everyday. Toothpaste is inevitable and it's not something we can just say goodbye to, but we can very easily replace it with for example tooth tablets. Using these feels a bit weird at first, but like everything else, you can get used to it hase the same effect as any other toothpaste. You only have to chew on one tablet for a few seconds and you can start brushing. It's foaming really well and is available in different flavours. I chose the classic menthol version because I like my toothpaste to be refreshing. The plastic container is made out of recycled materials and Lush will gladly take it back, once it's empty.


Apró viszont környezetünket kímélő lépés, ha fültisztító pálcáinkat műanyag helyett bambuszra cseréljük. Ez igazán egyszerű feladat hiszen kinézetre teljesen megegyeznek a már megszokott és bevált műanyag pálcákkal. Ezeket innen rendeltem.

A small but very environmentally conscious step is to replace our plastic ear swabs with bamboo ones. This is a really easy task, because these look exactly like the plastic ones we are used to. I ordered mine from here .


Ezzel a szuper szilárd samponnal nem kell feláldoznunk a hajmosást a környezetvédelem oltárán és ha, hiszitek, ha nem, ez a kis korong, több, mint 80 hajmosásra elég. Ez majdnem dupla annyi hajmosás, mint amennyi egy 250 ml-es flakonból kijön, és még szemetet sem hagyunk magunk után. Nekem igazán pozitív csalódás volt ez a korong, habzik, mintha "rendes" samponnal mosnék hajat és az illatát semmi sem übereli. Jelenlegi választottam Lush-tól az argán olajos verzió. Pár helyen a vizes hajamon végighúzom és ennyi az egész, arról nem is beszélve, hogy utazáshoz is szuper, mert tuti nem ömlik a táskámba és repüléskor sem okoz gondot, ha fel akarom vinni a gépre.

With this awesome solid shampoo you don't have to sacrifice clean hair for the environment and believe it or not, it lasts for more than 80 washes. This is almost twice as much as a 250 ml liquid shampoo can do and as a plus, we don't leave any waste behind. It was a really positive experience to use this bar because it foams as a "real" shampoo would and in my opinion, nothing can top the scent of this one. Mine is the argan oil version from Lush. I just swipe it on my already wet hair and that's it, not to mention it's great for travelling as this would never spill in your bag and you won't have any problems binging it on the plane as well.


Ebben a bejegyzésben az utolsó, de talán legfontosabb lépésem az volt, hogy a vattakorongokat lecseréltem pamutból készült mosható változatra. Minden nap legalább 2 korongot dobtam a kukába, így ezen érzem a legnagyobb változást az eddig felsoroltak közül. Már több helyen is kaphatók a mosható korongok, sőt régi törölközőkből ti is készíthettek. Én is beáldoztam egy régi darabot e őszintén szólva még nem volt szükségem rájuk. A vásárolt pamut korongokból is csak egyet használok, mert úgy láttam, hogy sokkal egyszerűbb egyet kiöblíteni hetente egyszer, mint gyorsan bekoszolni az összeset és megvárni míg megszáradnak. Amikor már túl piszkosnak találom a korongot bevizezem, nyomok rá egy kis folyékony szappant vagy sminklemosót és addig mosom kézzel, amíg tiszta nem lesz. Jól kicsavarom és éjszakára száradni hagyom, így másnap, amikor újra szükségem van rá, már száraz is! Fent látjátok, hogy milyen az a korong, amit már 2 hónapja használok és milyen egy teljesen új. Ezeket egyébként az Etsy-ről rendeltem.

The last one in this post but maybe my most important step was to replace diposable cotton pads with washable ones. I threw at least 2 every day in the trash so this step is the one where I am able to measure change the most. There are different places that sell washable versions and yu can even make your own from old towels. I also used an old one for this purpose but to be honest I didn't need them yet. I only even used one from the washable pads because I feel it's so much asier to clean just one, than use all of them and wait for them to dry. When I find my pad to be really dirty, I just make it wet, put some liwuid soap or makeup remover on it and wash it until it's clean. I try to squeeze all the water out of it and let it dry overnight so when I need to use it the next day, it's nice and ready. You can see on the picture above, how my used pad and a new pad looks like. Bought these on Etsy.


Ezúttal is remélem, hogy hasznos ötletekkel szolgálhattam és ti is kedvet kaptatok ahoz, hogy elinduljatok a környezetvédelem rögös útján egy tisztább és fenntarthatóbb jövőért! :)

I hope that you find these tips helpful and got in the spirit of starting your journey for a cleaner and more sustainable environment! :)


You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Igazából nem is értem, a fültisztítót miért műanyagból gyártják alap esetben. Én sminklemosáshoz sminklemosó kesztyűt használok, az Ebelin nem annyira jött be, de az Yves Rocher-t csak ajánlani tudom, lemosó nélkül is csodásan működik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még sosem hallottam sminklemosó kesztyűről, de most felkeltetted az érdeklődésem! Köszi a jó tanácsokat! Egyébként pedig olyan jó hallani, hogy másnak is fontos a környezete :)

      Törlés