ZERO WASTE KITCHEN IDEAS

11/18/2018



Remélem, hogy mára már mindannyian hallottatok a zero waste-ről és igyekeztek azt valamilyen módon becsempészni az életetekbe. Ez egy olyan újdonság, aminek érdemes behódolni, hiszen szebbé és élhetőbbé teszi a Földünket. Most amúgy is nagy divatja van a vintage dolgoknak és a régi tradíciók újjáélesztésének, a zero waste életmód pedig pontosan ezt teszi; arra ösztönöz, hogy úgy éljünk, mint a nagyszüleink, egyszer használatos műanyagok nélkül. A különbség csak annyi, hogy nekünk igenis tudatosan kell a vászontáskát választani a szatyor helyett és meg kell tanulnunk nemet mondani az olyan apróságokra is, mint a szívószál vagy a celofán. Ebben a bejegyzésben megmutatom, hogy én épp hol tartok ezen a rögös úton és, hogy milyen praktikákkal próbálom csökkenteni itthon a hulladékot. Kezdjük a konyhával!

I hope that many of you have heard about the zero waste movement by now, ad all of you try to incorporate it into your lifestlye one way or the other. This is a trend that is worth following, because it really makes our World a better place. It's already trendy to buy vintage stuff and reintroduce old traditions into our lifes and zero waste is doing just that; it encourages you to live as your grandparents, meaning without plastic. Only difference is, that this time around we really have to make consious choices to bring a cotton/linen bag instead of a plastic bag t grocery shopping and we have o learn to say no to little things like straws and plastic wrap. In this blogpost, I'll show you wjere I am on this long journey and how I try to make less waste at home. Let's start with the kitchen!


Ezek az én Shamobags vászontáskáim, amik minden bevásárlásra elkísérnek. Biztosan sokan vagytok, akik már ezer éve saját táskával jártok vásárolni, én is ezzel kezdtem a sort annak idején. A meglévő szatyrokat ne dobjátok ki, vigyétek őket bevásárolni, amíg el nem szakadnak, akkor viszont műanyagmentes opcióval pótoljátok. Mára már hatalmas a választék a szebbnél szebb vászontáskák között, válogassatok bátran! Ruha vásárláshoz is bátran vigyétek, viszont, ha otthon hagyjátok pedig csak egy-egy darabot vesztek, ne kérjetek szatyrot, hiszen akár kézben is haza tudjátok vinni azt a pulcsit vagy nadrágot, nem igaz?

These are my Shamobags (hungarian brand) bags that are coming with me to all my grocery shopping. I'm sure that there are many of you who are doing the shopping with their own bags for ages. This was my first effort too, to be more eco friendly. Don't throw away any plastic bags you already have, just use them until they tear, and when that happens, replace them with a non-plastic alternative. There are so many nice ones out there, take a peek! Don't be shy to take them for clothes shopping as well and if you're only buying one piece  but you don't have the bags on you, try bringing that sweater or pair of jeans home in your hands.



Műanyag tárolók helyett válasszatok üveget vagy kerámiát. Ezek a csatos üvegek engem teljesen elvarázsolnak, lassan ki kell találnom valami jó kifogást, hogy vehessek még párat! Ha tehetitek keressetek fel egy csomagolásmentes boltot, ahova elviszitek ezeket az üvegeket, így egyből a helyére kerül a müzli vagy a tészta, zacskó nélkül. Apropó a bátrabbak megpróbálkozhatnak akár saját tészta készítéssel is, ami szintén jó módszer a csomagolás kikerülésére.

Instead of plastic containers use glass or ceramic. These glasses totally stole my heart and I soon have to come up with a good excuse to buy some more. If you can, shop at a plastic free shop, take your glass containers and fill it up with pasta or granola there, which saves you a lot of plastic waste. If you are even more adventorous, try making your own pasta or bread, which is also a good way of avoiding packaking. 


Konyhai eszközökből is próbálok környezetbarát megoldást találni, így a klasszikus szivacs helyett ezt az újrahasznosított műanyagból készült mosogatószivacsot használom és keféből is egy fém és fa változatra váltottam. Ahelyett pedig, hogy a szivacsot egy műanyag tartóba rakom, rendeltem egy aranyos kerámia tartót Etsy-ről (eladó: Vsocks). Magyar oldalak közül a zöldboltot és a hulladékmentes.hu-t bátram ajánlom, szuper zero waste termékeik vannak, amik újrahasznosított csomagolásban érkeznek.

I also try to opt for an eco friendly version when it comes to kitchen appliances, so I chose a sponge that is made out of reused plastic and my dishwashing brush is from wood and metal. Instead of  putting my sponge in a plastic holder, I ordered a cute ceramic house from Etsy (seller: Vsocks)
for this purpose. 


Végül, de nem utolsósorban szintén Etsy-ről (eladó: FreewheelinMarket) beszereztem egy 4 darabos méhviaszos csomagoló szettet, így alufólia vagy folpack helyett ezzel fedem be a kinyitott konzervdobozokat és takarom le a különböző tálakat, amiknek nincs teteje. A titok az, hogy a kezünk melegétől a méhviasz formázhatóvá válik, majd a hűtőben lehűlve tartja a formáját, így tökéletesen lezárja a tálakat és helyettesíti a műanyagot. Ha piszkos lesz, egyszerűen hideg vizes ronggyal kell letörölni és ha vigyázunk rá, több, mint egy évig használható!

Last but not least, I also ordered a 4 piece beeswax cover set from Etsy (seller: FreewheelinMarket) and ever since it arrived I cover all open tin cans and plates that don't have a cover with this, instead of plastic wrap. The warmth of your hands heat up the beeswax, which makes it easy to form it to the desired shape, than it cools in the fridge and keeps the shape while perfectly sealing your food If it gets dirty, you can clean it with cold water and if you take good care of it, it will for more than a year!


Ti ismeritek a zero wastet? Írjátok meg kommentben, hogy ti mivel járultok hozzá a fenntarthatósághoz? :)

Do you know zero waste? Tell me what you do to make living more sustainble in the comments below!

You Might Also Like

0 megjegyzés