WEEKLY BITES - BANANA BREAD CAKE

3/05/2019


Hónapok óta tervezem, hogy készítek banánkenyeret és igaz, hogy ez inkább egy téli finomság, be kell valljam, hogy nagyon jól esett így március elején is. A Pinteresten jött velem szembe a recept, ami egy vegán és gluténmentes változatot ígért. Én "hagyományos" összetevőkből készítettem, de megadtam a helyettesítőket is, így ti bátran ki tudjátok hagyni a tejtermékeket, ha szeretnétek :) Nem igazán szoktam édességet sütni, ez mégis meglepően jól sikerült, amit mi sem tanúsít jobban, mint az, hogy két este alatt befaltuk az egészet!

I've been meaning to make banana bread for months and even though it is more like a winter treat, we really enjoyed eating it in the beginning of March as well. I found the original recipe on Pinterest, that was a gluten free and vegan verson but I mde it with "traditional" ingredients. I listedd all the substitutes though, so you cn skip all the daiy if you want :) I don't really bake sweet things, but this somehow turned out pretty good and nothing prooves it better, than the fct that we ate it in 2 days!



Hozzávalók - Ingredients


2 tojás - 2 eggs 
220 ml tej - 220 ml milk
1 ek almaecet - 1 tbsp apple cider vinegar
300 g liszt - 300g flour 
100 g zabpehely - 100g oats
20 g cukor -  20g sugar
másfél tk sütőpor - 1 1/2 ½ baking powder
másfél tk szódabikarbóna - 1 ½ tsp baking soda
1 tk - só - 1 tsp salt
2 tk őrölt fahéj - 2 tsp ground cinnamon
fél tk őrölt szerecsendió - 1/2 tsp ground nutmeg
fél tk szegfűszeg - 1/2 tsp ground cloves
2 és fél érett banán péppé zúzva - 2 1/2 medium ripe bananas – mashed
+másfél banán a torta tetejére - one and a half banana for the top of the cake
2 tk vanília aroma - 2 tps vanilla extract
90 g kókusz olaj - 90g melted coconut oil
75 ml juharszirup vagy méz - 75ml maple syrup or honey



helyettesítők - substitutes:

2 tojás - 2 ek chia vagy lenmagot keverjünk össze 6 ek vízzel és hagyjuk állni 5 percig 
2 tbsp chia or ground flax mixed with 6 tbsp water and left to stand for 5 minutes

tej- mandulatej
milk - almond milk

liszt - gluténmentes liszt vagy mandulaliszt
flour - gluten free flour or almond flour




Ha a tojást helyettesítjük, akkor kezdjünk azzal, hogy megcsináljuk a chia vagy lenmag tojásunkat. Ezután egy kis tálban keverjük össze a tejet és az almaecetet, majd melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

If you use egg subsitutes, first start with making the chia or flax eggs. In a small bowl, combine the almond milk and the apple cider vinegar. Preheat the oven to 180c.



Egy nagy tálban keverjük össze a száraz összetevőket majd adjuk hozzá a pépesített banánt, kókusz olajat, vaníliát juharszirupot vagy mézet és a tej/almaecet mixet. Addig keverjük, amíg egy sűrű masszát nem kapunk. Ezután adjuk hozzá a tojásokat. 

In the large bowl combine all of the dry ingredients. Add the mashed banana, melted coconut oil, vanilla, almond milk/vinegar mixture and the maple syrup. Stir thoroughly until you have a smooth, thick batter. After this, stir in the flax eggs.



Egy kerek tortaformát kenjünk ki kókuszolajjal, majd kanalazzuk bele a tésztát. A tetejét díszítsük banán karikákkal. (ha szeretnénk egy kis extrát belevinni, karamellizáljuk a banánokat egy kis kókusz olajban és mézben mielőtt a torta tetejére rakjuk őket) Süssük kb. 60 percig, de azért csekkoljuk egy fogpiszkálóval, hogy teljesen átsült-e. Hagyjuk 20 percet hűlni, majd vegyük ki a formából. 

Grease a round baking tin with coconut oil then spoon in the batter. Top the batter with bananas. (if you want it to be a little extra, caramelize the bananas in a little coconut oil and honey before topping the cake with them) Bake for aprox 60 minutes, check that it’s cooked by sticking a skewer into the middle to ensure its cooked through. Let it cool for at least 20 minutes then turn out.


Ízlés szerint díszítsük kókusz és banán chipssel. Én még egy kis mézet is csöpögtettem rá fogyasztás előtt.

Decorate with coconut and banana chips according to taste. I even poured a little honey on top before eating it.




You Might Also Like

0 megjegyzés