MÁLNÁS GALETTE
7/02/2019Tipikusan egy olyan süteményt hoztam nektek, amit azok is szeretni fognak, akik hozzám hasonlóan nem kifejezetten édesszájúak. Ebben a galette-ben az tetszett meg, hogy nincs a málnaszezonhoz kötve, hiszen - szerintem - bármilyen gyümölccsel ínycsiklandozó desszertet tudtok belőle kihozni. Azért a savanykás málnát mindenképp próbáljátok ki, de ajánlom, hogy egy kicsit kísérletezzetek, mert bár első ránézésre bonyolultnak tűnhet, nem kell cukrásznak lenni ahhoz, hogy egy profi végeredményt dobjatok össze.
Hozzávalók
- 1¼ cup liszt
- ¼ tk só
- 110 g vaj
- ¼ cup tejföl
- ¼ cup jéghideg víz
- 2 tk citromlé
- 1 tk reszelt citromhéj
- 3 ág friss rozmaring
A töltelékhez
- 2 cups friss málna
- ¼ cup cukor
- 3 ek liszt
- 3 ek darált mandula
- friss rozmaring
- 1 tojás sárgája
Variációk:
tejföl helyett görög joghurt
rozmaring helyett kakukkfű
málna helyett akármilyen gyümölcs
Mindenek előtt a sütőt 200 fokra melegítsük. A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a vajat és az ujjainkkal jól dolgozzuk össze a hozzávalókat. Egy kisebb tálban keverjük össze a tejfölt, citromlevet, reszelt citromhéjat és a vizet. Öntsük hozzá a lisztes keverékhez és formáljunk egy gombócot a masszából. Becsomagolva 20 percig hagyjuk állni a mélyhűtőben.
A töltelékhez óvatosan forgassuk a málnákat a cukros-lisztes-mandulás reszelékbe. Ezután egy jól belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 30 cm-es körré, úgy, hogy a végén a szabálytalan széleket levágjuk. Öntsük rá a tölteléket, egy 5 cm-es peremet hagyva, amit a töltelék eloszlatása után, hajtsunk vissza.Végül kenjük be a felvert tojás sárgájával és süssük 30 percig vagy addig, ameddig aranybarnára nem sül.
0 megjegyzés