Gingerbread time

12/19/2013

Tegnap végre levizsgáztam a vizsgaidőszakom talán legnehezebb tantárgyából. Mindenkitől azt hallottam, hogy örüljek ha kettes meglesz, eléggé izgultam miatta, de nagy örömömre nekem négyes lett :) Igazi boldogság volt ma reggel, amikor megláttam a jegyem. Azért már tegnap is kicsit lazítottam és Ádámmal megsütöttük az idei karácsonyi mézeskalácsokat így nekünk is marad és anyukámnak sem kell már a sütéssel bajlódnia :)

Finally i'm finished with one of this semester's hardest classes. Everyone told me i should be happy to just pass so i was pretty nervous about it, but i got a B :) I was really happy to see it this morning. I was already resting a bit yesterday after i took the test and made gingerbread with Ádám. This way we will have some for ourselves and my mom doesn't have to make them either :)














You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. a receptet leírnád? Soha nem találok olyat ami tökéletes lesz:(
    Köszi
    R:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :) Látom Dyna már helyettem is szorgoskodott és adott egy receptet :) Szeretnéd az enyémet is még? Mert akkor megkérdezem anyukámat, ő csinálta a tésztát!

      Törlés
  2. most már tudom, h ki volt a kukta (bár eddig is sejtettem:))!
    nekem van egy kb. 7-8 éve sütött receptem, idekopizom R-nek!
    "Erdélyi mézeskalács
    Hozzávalók: 60 dkg finomliszt, 20 dkg porcukor, 2 púpos kávéskanál szódabikarbóna, 1 1-1 teáskanál őrölt őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió, gyömbér, ánizs, vagy a mézeskali fűszerkeverék, amiből 3-4 teáskanállal ír, de én gyakorlatilag a felét-3/4-ét bele szoktam rakni, ennyi kell a finom ízhez), 2 tojás, 2 púpos evőkanál margarin (én vajjal csinálom), 20 dkg méz.

    A porokat összekeverjük; a tojást, margarint (vajat), mézet jól kikeverjük, majd a port részletekben hozzáadjuk. Gyúródeszkán jól kidolgozzuk, alufóliába csomagoljuk és 1 napig a hűtőben érleljük (nálam ez sokszor csak pár óra, max. 1 éjszaka). Másnap kis részletekben 0,5-1 cm vastagságúra kinyújtjuk (nálam az 1 centi biztos meg van, bár picit puffad is sülés közben, de nem szeretem a tök vékonykákat). Kivágjuk a formákkal és előmelegített sütőben 200 °C-on pár percig sütjük. Amikor aranybarna a tészta, beleszúrunk egy villát és még puhán kivesszük a sütőből. Kivéve a tepsiből, egymás mellé tesszük a darabokat és hagyjuk hűlni.

    Máz: 1 tojásfehérjét 13 dkg porcukorral összekeverünk (van, aki javasol hozzá 1-2 kanál étkezési keményítőt is) és íróból díszítjük a sütiket. A még nem kemény fehér mázba színes tortadíszt is szórhatunk. Vagy sütés előtt tele is dobálhatod magokkal, színes cukordíszekkel (pesten a Vásárcsarnok melletti Ázsiai boltban van a legtutibb választék, de már dr. Oetkeresből is számtalan van).

    Annyit hozzátennék, hogy lényeg a sütésre figyelés, tényleg elég neki 5-8 perc, gyengébb sütőnél 10, nagyon hamar keményedik. Picit legyen nem natúr színe úgy a jó. Ja, és ha már megszáradt rajta vmennyire a máz, tehát nem folyik, tedd alumínimum dobozba, úgy sokáig puha marad. Ha meg mégis keméyn lenne, marad az almaszelet, attól némileg visszapuhul, nah de sajnos nem lesz olyan, mintha eredetileg puha lenne, picit csoffad (vagy mi:))

    Én tegnapra elkaptam a pasi torok-légúti nyavalyáját, így az eredetileg mára-hnapra tervezett sütést vasárnap éjjelre-hétfőre toltam (ahog yminden mást is, aggódom is rendesen, de max. apánál gyűlik össze a két family és akkor nem kell csak sütnöm és főznöm, takarítanom, pakolnom nem:)).
    Idén amúgy elbénáztam, máskor már nov. végén meg szoktam sütni az első adagot, a pasi meg én is imádjuk, de most mindig csak halasztgattam (pedig már úúúúgy kívánom, még most betegen is összefutott a nyál a számban, pedig alig van étvágyam...)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Wow Dyna kitettél magadért, köszi a receptedet :) Jobbulást kívánok, tuti mindennel időben fogsz végezni és annyi mézeskalácsot ehetsz amennyit csak szeretnél :)

      Törlés