10/52 - Shakshuka

3/07/2014



A shakshuka szó arabul valami olyasmit jelent, hogy keverék és nem véletlen, hogy ennek az állítólag tunéziai eredetű ételnek ezt a nevet adták. Sok finomságot kell egybekotyvasztanunk, hogy a végeredmény még finomabb legyen! :)

Shakshuka means mixture in arabic and it's not a coincidence that they gave this name to the dish which is believed to have a Tunisian origin. You have to mix a lot of yummy ingredients just to create something even better!


  • 1 fej hagyma/one onion
  • 3 gerezd fokhagyma/3 cloves of garlic
  • 1 friss chili/1 fresh chili 
  • 1 doboz paradicsomkonzerv/1 can of tomatoes
  • 1 evőkanál pirospaprika/ 1 tbsp paprika
  • 1/2 teáskanál kömény őrölve/1/2 tsp grounded cumin
  • 5 dkg feta/5 dkg feta
  • 5 tojás/5 eggs
  • 1 kaliforniai paprika/1 bell pepper


A felkockázott hagymát és a felkarikázott chilit kevés olajon megdinszteljük.

Cut the onion and the chili in small cubes and fry them on a small amount of oil.



Rászórjuk az őrölt római köményt, a paprikát, hozzáadjuk a fokhagymát és kavarunk rajtuk 2-3-at.

Put a hint of cumin on top, add the bell pepper and garlic while stirring it.



Ráöntjük a paradicsomot levestől, és - a paradicsom dobozával mérve - még fél doboz vizet. Adjuk hozzá a feta sajtot is és végül sózzuk.

Poor the can of tomatoes on top and another half can of water. Add the feta now and salt it according to taste.


15 percig közepes lángon rotyogtatjuk, aztán óvatosan beleütjük a tojásokat úgy, hogy egymáshoz ne érjenek, lefedve kb. 5 percig még főzzük (ennyi idő alatt a tojások sárgái megfőnek)

Boil for 15 minutes on medium heat and add the eggs carefully. The secret is to put them in a way they don't touch each other. Cook it for 5 more minutes under cover (the egg yolks will be nicely cooked by this time)


Díszítsük petrezselyemmel vagy akár madársalátával, ahogy én is csináltam, mert pont ezt találtam itthon. Isteni lesz mindenképp! Egyetek hozzá pirítóst, bagettet vagy pitát :)

Decorate with parsley or corn salad like i did, because this was what i could find at home. It will be delish anyway! Serve with toast, baquette or pita :)

You Might Also Like

5 megjegyzés

  1. Annyira tetszik, hogy nem hétköznapi kajákat mutatsz be és ez is telitalálat nálam! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, én is ezeket a kajákat szeretem jobban, kicsit izgalmasabb ilyet főzni, kísérletezni és beépíteni a hétköznapiak közé, így sose unom el az ebédet-vacsorát :) Otthon anyukám is mindig újdoságokkal lepett meg minket és azt hiszem ez átragadt rám is :)

      Törlés
  2. Nah ezzel még sehol sem találkoztam, valamikor mindenképp kipróbálom, nagyon guszta! ^^ Mit esznek még mellé? Esetleg "köretnek" vagy csak úgy?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, hogy szóltál totál kihagytam ezt a részt :D Most már ott van, mi bagettet ettünk hozzá, de az eredeti recept pitával is ajánlja :)

      Törlés