15/52 - Two dishes with ramsons

4/13/2014



Itt a medvehagyma szezon, ezért mára két olyan receptet választottam, aminek a fő alkotóeleme ez a zöldség. Anyukám lepett meg velük még múlt héten, amikor meglátogatott Szegeden, ezért a készítési folyamatról nincsenek képeim, de szerintem a végeredmény is elég meggyőző :)

It's ramsons season so i thought i will show you two recipes which have this vegetable as a main ingredient. My mom suprised me with these dishes when she came to visit last week, so i only have pictures from the end result, but i think they are pretty convincing :)

Medvehagyma krémleves/Ramsons soup


Hozzávalók/Ingredients
  • 1 csokor (25-30db) medvehagyma levél/1 batch ramsons (25-30 leaves
  • 2-3 közepes burgonya2-3 medium sized potatoes
  • 1 nagy fej hagyma1 big onion
  • 2-3 gerezd fokhagyma2-3 cloves garlic
  • 1 dl főzőtejszín/ 1 dl cooking cream
  • kevés ételízesítő vagy 1 leveskocka/ seasonings or 1 stock cube
  • kevés olaj/ small amount of oil
  • só, bors/ salt, pepper
  • őrölt szerecsendió/ ground nutmeg
  • pirított kenyérkockák vagy levesgyöngy/ toasted bread cubes
  • füstölt sajt/ smoked cheese

Kockázzuk fel a hagymát és kevés olajon serpenyőben dinszteljük meg. Ezután a nagyjából összevágott medvehagyma leveleket dobjuk rá és fonnyasszuk meg őket. Mielőtt elzárjuk a hőt a serpenyő alatt, dobjuk rá a szétnyomott fokhagymát és keverjük össze.

Egy másik edényben tegyük fel főni a felkockázott burgonyát az ételízesítővel és sóval. Amikor megfőtt vegyük le a tűzről és anélkül, hogy leszűrnénk, tegyük hozzá a megpárolt medvehagymát és botmixerrel dolgozzuk krémesre.

Tegyük vissza a tűzre és pótoljuk ki annyi vízzel, amilyen sűrű levest szeretnénk, sózzuk, adjuk hozzá a tejszínt, a borsot, az őrölt szerecsendiót és forraljuk össze.

Tálaljuk pirított kenyérkockákkal és reszelt füstölt sajttal!


Cut the onions into small cubes and let them simmer on some oil. Add the roughly chopped ramsons' on top and stirr. Before you turn off the heat under the pan, add the crushed garlic as well.

Cut the potatoes into small pieces and boil them with salt and seasonings. When they are fully cooked, add the ramsons' and use a hand mixer to blend everything together. 

Now add as much water as you want, depending on how thick you want your soup to be, add salt if necessary. Mix with the cooking cream, pepper, ground nutmeg and boil it for a little while.

Serve with toasted bread cubes and grated smoked cheese!




Medvehagymás pogácsa/Wild garlic "cake"


Hozzávalók/Ingredients
  • 500 g liszt/ 500 g flour
  • 250 g vaj/ 250 g butter
  • másfél tk. só/ 1.5 tsp. salt
  • 200 ml tejföl/ 200 ml sour cream
  • 40 g élesztő/ 40 g yeast
  • csipet cukor/ pinch of sugar
  • 50 ml tej/ 50 ml milk
  • 20 levél medvehagyma/ 20 leaves of wild garlic/ramsons


Melegítsük fel a tejet. Tördeljük az élesztőt kisebb darabokra majd tegyük egy kisebb tálkába. Adjuk hozzá a csipet cukrot és öntsük rá a tejet, így az élesztő pár perc alatt szépen felfut.

A medvehagyma leveleket vágjuk szép apróra. Adjunk a liszthez sót majd morzsoljuk bele a vajat. Ezután adjunk hozzá egy tojást és az élesztőt és jól dolgozzuk össze. Viszonylag lágy tésztát kapunk. Végül adjuk hozzá a medvehagymát. Takarjuk le és meleg helyen kb. 1-1.5 órát kelesztjük.

Miután megkelt borítsuk ki a tésztát egy meglisztezett felületre és kézzel kb. 3 cm magasra lapogassuk. Kb. 4-5 cm-es pogácsaszaggatóval szaggassuk ki és tegyük a tepsibe. A másik tojást verjük fel és kenjük meg vele a pogácsákat. Előmelegített sütőben 210°C-on addig sütjük, amíg szép barnák nem lesznek.


Heat up the milk. Break the yeast into small piecces and put it in a smaller bowl. Now add the sugar and poor the milk on top, this should help activate the yeast.

Cut the ramsons leaves into sall pieces. Add salt to the flower and put the butter in as well in small pieces. Add one egg and the yeast. Now mix everything well together and you should get a pretty soft dough. Add the ramsons leaves at last. Cover the whole thing and let the dough rise in a warm environment for 1-1.5 hours.

After the dough has risen, put it on a surface covered with flour and shape it so it's 3 cm thick. Use a cake chopper to make little buns and put them on a pan. Now use the other egg to cover all the little buns. When you are done, put them into the pre-heated owen, and bake them on 210°C until they are brown.



You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. nyammnyamm, a pogireceptet most kinyomtattam, sosem sütöttem még medvehagymásat, de lehet, h most húsvétra összedobom. :)
    a leves is guszta persze, imádom az összes hagymás krémlevest. :)
    hajrá a tanulással! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. hajrá akkor, örülök ha tetszik, majd írj, hogy hogy sikerült :) tanulással haladok, köszi a bíztatást, elkel! :D

      Törlés