WEEKLY BITES - Mexican corn soup

10/14/2015






Így október közepére utolérte magát az időjárás és végre tényleg őszi időnek örvendünk. Az eső nélkül ugyan meglennék, de kifejezetten tetszenek a hűvösebb reggelek és az őszies illatok. Ilyenkor beburkolózom a nagy sálamba és gondolatban lassan a karácsonyi vásárnál  és a forralt bornál járok. Újra az otthoni rutinom része lett a teafőzés, mert jobbat el sem tudok képzelni, mint egy őszi estén, sorozat nézés közben teát szürcsölni. De nem csak a tea, hanem egy jó forró krémleves is lélekmelengető lehet egy fáradt nap végén vagy egy hétvégi kirándulás után. Ma egy ilyen, kicsit csípős, igazi őszi levest hoztam nektek.

The weather has finally catched up with itself, and we have autumn temperatures at last. I would be perfectly happy without the rain, but i really like the cooler breeze and fall scents. I tend to just wrap myself in my scarf and daydream abouth the christmas market and mulled wine. I got into the habbit of making tea at home again as a daily routine, because i can't imagine anything better than, curling up on the sofa with a good movie while sipping hot tea. But  tea is not the only thing that warms my heart. A hearty cream soup can be a real lifesaver at the end of the day, or after an autumn hike on the weekend. Today i brought you a soup just like this; a thick, spicey autumn speciality. Enjoy!



Hozzávalók/Ingredients:
  • 500 g csemegekukorica/500 g corn
  • 1 kaliforniai paprika/1 bell pepper
  • 1 póréhagyma/1 leek
  • 1 kis fej vöröshagyma/1 little onion
  • 2 gerezd fokhagyma/2 cloves garlic
  • 2 ek. olaj/2 tbsp oil
  • fél csípős paprika/half  chili
  • 2 húsleveskocka/2 bouillon cubes
  • 2 ek étkezési keményítő/2 tbsp starch
  • 2 dl tejszín/2 dl heavy cream
  • só, bors/salt, pepper


A vöröshagymát kockázzuk, a póréhagymát karikákra vágjuk, majd forró olajban megfonnyasztjuk őket az áttört fokhagymával együtt.

Cube the onion and cut the leek into circles. Simmer them with the crushed garlic in hot oil.


Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, a kukoricát, az erőspaprikát és az elmorzsolt húsleveskockákat. Felöntjük 1 liter vízzel és fedő alatt 25-30 percig főzzük.

Add the cubet pepper, corn, chili and crumbled bouillon cubes. Add 1 litre water and cook under cover for 25-30 minutes. 


Kiveszünk 4 evőkanálnyit a leves sűrűjéből, a többit kissé darabos krémmé zúzzuk botmixerrel vagy turmixgéppel. Fél dl hideg vízben feloldjuk a keményítőt, a leveshez adjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, végül belekeverjük a tejszínt és kb. 2 perc alatt összeforraljuk.

Take out 4 tbsp of the soup, this will serve as "filling" of your soup. Put the rest in a blender and mix until it's creamy but still has chunks in it. Dissolve the starch in half dl cold water and add it to the soup. Add salt and pepper to taste, poor in the heavy cream and let the soup boil for about 2 minutes.


Tálaláskor a félretett kukoricát halmozzuk a leves tetejére. Ízlés szerint sült bacon darabokkal bolondíthatjuk a végeredményt!

Put the corn you set aside on top of the soup when serving. If you'd like, add some bacon to the soup to spice things up and make it even richer!



You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Két éve csinált Tesóm kukoricalevest, ami nagyon ízlett, csak megfeledkeztem róla. Most ismét kedvet kapta hozzá, köszönöm a receptet Karin :)!

    VálaszTörlés
  2. Hmmmm, ezt mindenféleképpen elkészítem majd! Nagyon ínycsiklandozó! Mi sajnos ritkán eszünk krémlevest, bár nem mondanám magam egy leveses lánynak, nem kívánom különösebben, aminek nem tudom az okát, de ezzel kivételt fogok tenni. A mexikói konyha amúgy is közel áll hozzám.
    Megkérdezhetem, hogy a tejkiöntőt hol vetted? Ezer éve keresek egy ilyet, vagy ehhez hasonlót! :)

    VálaszTörlés