WEEKLY BITES - Chrsitmas gingerbread cake

12/21/2015





Én is mint a legtöbben a Karácsony közeledtével beszerzem a mézeskalács fűszerkeveréket, előkeresem a nyújtófát a fiók mélyéről és keresek egy napot, amit csak arra szánok, hogy elkészítsem és kidíszítsem a kalácsokat. Idén viszont valami nagyon extrát szerettem volna, így a kis mézeskalácsokhoz készítettem egy egész tortát, ami igazán az édesszájúaknak kedvez. Én nem vagyok nagy tortaevő, de Karácsonykor mindenki tehet kivételt, ajánlom, hogy próbáljátok ki, mert nagyon mutatós és roppant egyszerű!

Close to Christmas, I - and as i imagine most of you - buy my gingerbread spices from the store, get out the rolling pin from the back of the cupboard and find a day dedicated to gingerbread making. I wanted to make something extra nice this year so i baked a cake to support my gingerbread trees, hearts and stars. It really is for those of you with a sweet tooth, and even though i'm not a big cake eater,  i made an exception, since it's almost Christmastime. A really recommend trying it because it looks so put together, yet it's so easy to make!


Hozzávalók/Ingredients:

a tortához/for the cake
  • 420 g liszt/420 g flour
  • 2 tk őrölt gyömbér/2 tsp ground ginger
  • 2 tk fahéj/2 tsp cinnamon
  • 1,5 tk frissen őrölt bors/1,5 tsp freshly cracked black pepper
  • 1,5 tk só/1,5 tsp salt
  • 1 tk szódabikarbóna/1 tsp baking soda
  • 1 tk sütőpor/ 1 tsp baking powder
  • 225 g vaj/225 g butter
  • 170 g barnacukor/ 170 g brown sugar
  • 2 tojás/2 eggs
  • 3 dl tej/3 dl milk
a krémhez/for the cream   


    •  225 g vaj/225 g butter
    • 750  porcukor/750 g powdered sugar
    • 1 tk őrölt fahéj/1 tsp ground cinnamon

*Ahhoz, hogy vékonyabb piskóta lapokat kapjatok, a leírt mennyiségeket osszátok el kettővel (így megosztva a két lap között), ha viszont a jó vastag tésztát szeretitek, a leírt mennyiséget vegyétek egy piskótalap hozzávalóinak. Így a leírt mennyiségek duplájára lesz szükségeket.

*If you want thinner cake batter like me, just half the aforementioned ingredients, but if you prefer a thick cake, use these ingredients to one cake, so you'll need twice as much ingredients at the end.


Keverjük össze a lisztet, fűszereket, sütőport és a szódabikarbónát majd tegyük félre. Egy másik tálban keverjük a vajat addig amíg kicsit megpuhul majd adjuk hozzá a cukrot. Egy könnyű, levegős krémet szeretnénk kapni. Ezután adjuk hozzá a tojásokat és a fahéjat.

Mix together the flour, spices, baking powder and baking soda then set aside. In another bowl, beat butter until smooth and add sugar. You want to mix until your batter is light and fluffy. Add the eggs and cinnamon.


Felválva adjuk a tésztához a lisztet és a tejet, úgy hogy a liszttel kezdjük és fejezzük. be a keverést. Ha kész a tészta, 170 fokon kb. 40 percig süssük. A krémhez csupán fel kell kevernünk a vajat majd apránként hozzáadni a porcukrot és a fahéjat.

Alternate between adding the flour and milk to the batter, starting and finishing with flour. When your batter is done, bake it for 40 minutes in a 170 celsius degree owen. You only need to beat the butter and add the powdered sugar slowly for the cream!


Kenjük a krémet a piskóták közé és fölé majd állítsuk bele az általunk választott mézeskalácsokat. 

Boldog Karácsonyt! :)

Place half of the buttercream on top of each cake for a classic look and place you favourite gingerbread on top. 

Merry Christmas! :)

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Nagyon guszta tortát sütöttél! Ebben az időszakban ha tehetném mindenbe beleraknám a mézes fűszert :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Nem vagy egyedül, ilyenkor az a legjobb amikor körbelengi a lakást a finom mézeskalács illat :)

      Törlés