WEEKLY BITES - YOUR FAVOURITE BOWL

6/12/2018

Hosszú ideje nem találkoztunk már itt a blogon, ugyanis nagy fába vágtam a fejszémet és elkezdtem a jogi szakvizsgáimat. Diploma után ugyanis a kedves jogász kollégáknak még koránt sincs vége a tanulásnak. 3 év  (jogi) munka után van lehetőség szakvizsgáznunk, ami bár nem kötelező, a legtöbb munkahelyen meg kell csinálni, hiszen csak így tekintenek minket a jogász társadalom teljes értékű tagjának és így szerezzük meg a munkánkhoz szükséges végső jogosítványokat. 3 vizsga vár a "lelkes" jelentkezőkre, szerencsére én már kettőn túl vagyok és mivel csak októberben lesz a harmadik, végre ide is van időm visszatérni. 

Tanulás közben is eszegettem ám, és törtem a fejem, hogy melyik gyors receptet osszam meg veletek, amikor újra találkozunk. Erre a könnyű nyári vacsira esett a választásom, remélem nektek is ízleni fog. Szerencsére mindenki úgy formálja, ahogy szeretné, gyakorlatilag a köret bármi lehet. Én egyébként 3 receptből dobtam össze ezt az egyet és nektek is azt ajánlom, hogy merjetek kreatívak lenni!

Long time no see, but I have an excuse! I've been away studying my *ss off for my bar exam. In Hungary there is plenty to learn after you get your lawyer's degree. You have to work 3 years before you can delve into the misterious world of bar exams, and even though it's not mandatory, a lot of workplaces require it. I'm proud to say I already passed 2 of them and since the third is in October, I finally have time to return to my hobby, the blog.

I was obviously eating while studying and you were always on my mind. I was plotting away, thinking of recipes to share and I chose this easy summer bowl for you. The great thing is that you can fill it up with all your faves and mix it the way you like. I actually threw this one together from 3 different recipes. I encourage you to do the same and be creative!


Hozzávalók a húsgolyókhoz - Ingredients for the meatballs

1 gerezd fokhagyma - 1 clove garlic, minced
45 g zabliszt (darált zabpehely) - 45 g oat flour
1 tojás - 1 egg
2 ek meleg víz - 2 tbsp warm water
350 g darált pulyka- 350 g ground turkey
fél teáskanál oregánó - 1/2 tsp oregano
pár levél petrezselyem - a few parsley leaves, chopped
só, bors - salt, pepper


Hozzávalók a körethez - Ingredients for the side

1 nagy répa - 1 big carrot
 2 ek ecet - 2 tbsp vinegar
1 ek barnacukor - 1 tbsp brown sugar
1 tk só - 1 tsp salt
1 ek olíva olaj - 1 tbsp olive oil
rizs vagy quinoa - rice or quinoa
szezámmag - sesame seeds

Hozzávalók a szószhoz - Ingredients for the sauce

fél avokádó - half avocado
1 gerezd fokhagyma - 1 clove garlic
pár levél petrezselyem - a few parsley leaves, chopped
2 ek natúr joghurt - 2 tbsp greek yoghurt
1 ek citromlé - 1 tbsp lemon juice
víz - water


A répát hámozzuk meg majd ugyanezzel a mozdulattal vágjuk tovább a hámozóval. Én ezzel a módszerrel készítettem ilyen vékony szeleteket. Keverjük össze az ecetet, vizet, olajat, barna cukrot és sót, majd áztassuk bele a répa szeleteket 1 órára. Ezt követően öblítsük le hideg vízzel és hagyjuk megszáradni.

Peel the carrot and use the peeler to cut it even further. This is how I made these thin slices. Mix vinegar, water, oil, brown sugar and salt and let the carrots sit in this mixture for an hour. Rinse with cold water afterwards and let it dry.


Tegyük a húsgolyó összetevőit egy tálba és a kezünkkel dolgozzunk jól össze mindent. Formáljunk golflabda méretű golyókat és helyezzük el őket egy kiolajozott tepsiben. Süssük őket 10-12 percig 190 fokon és ne felejtsük el megfordítani őket félúton!

Place all the ingredients for the meatballs into a bowl and mix everything well together, using your hands. Form golfball like meatballs and arrange on baking tray that is lightly coated in olive oil. Cook for 10-12 minutes on 190 celsius and don't forget to flip them half way through!


Miközben sülnek a húsgolyók készítsük el szokásos módon a rizst vagy quinoát. Turmixoljuk össze a szósz hozzávalóit. A tálaláskor alulra rizst vagy quinoát tegyünk, erre jöhetnek a répák majd a húsgolyók. Locsoljuk meg az avokádós szósszal, szórjuk meg szezámaggal és kedvünk szerint egészítsük ki más zöldségekkel is.

Make the rice or quinoa as usual while the meatballs are cooking. Blend all the ingredients for the sauce. Arrange the bowl as following: add rice or quinoa to the bottom, some carrots  and meatballs on the top. Sprinkle with the sauce and sesame seeds. Add more vegetales if you wish to spice it up.

You Might Also Like

2 megjegyzés

  1. Mindig olyan guszta recepteket osztasz meg velünk, ízlésesen tálalva! Ráadásul nem ‘unalmas’ hétköznapi kajákat. Szuperül hangzik az egész ismét :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm a válaszod, jól esik mert sokszor eszembe jut hogy lehet az itthoni feliratkozóimat annyira nem fogják érdekelni az ilyen ételek és ezt most megcáfoltad :) Köszönöm még egyszer!

      Törlés