ÍGY ÜGYESKEDJ A JOBB ÉTELFOTÓKÉRT

11/07/2019


Az elmúlt években rengeteg ételt főztem, amikhez igyekeztem a legjobb ételfotókat elkészíteni. Az elején nem ment könnyen és nagyon kritikus voltam magammal szemben. Időközben több videóba és cikkbe is belebotlottam a témával kapcsolatban, de végül, mint mindig a gyakorlás és a fotózás közben szerzett tapasztalat volt az, amiből igazán tanultam. Arra gondoltam, hogy most megosztom azt a pár trükköt, amire fényképezés közben jöttem rá, hátha ti is elakadtatok az ételfotózásban. Kezdhetjük?


Keress érdekes hátteret, ilyenek például azok, amiknek van valami textúrája, de nem vonják el a figyelmet az ételről. Gondoljatok például a manapság divatos rusztikus fára vagy betonra. Jó háttérszín szerintem a fehér, sötétszürke, rozsdabarna. Ahhoz, hogy ilyen hátterekhez jussatok, nem kell vagyonokat költenetek csak nézzetek szét otthon. Én legtöbbször egy odaégett tepsit használok háttérként.


Ha csak lehetséges, természetes fényben fényképezz, mert az mindig jobb eredményeket hoz, mint a mesterséges fény. Ha mégis azt kell, hogy használj, akkor se vakuzz és használj meleg fényű lámpákat.



Ha a fény csak az egyik irányból érkezik - mert pl. ablak előtt fényképezel - akkor úgy rendezd az ételeket, hogy a sötétebbek a fény felőli oldalon legyenek, mert különben hajlamosak beolvadni az árnyékba.


Ha fentről fényképeztek, akkor hagyjátok, hogy pár étel kilógjon a képből, így olyan hatást keltünk, mintha csak épp rápillantottunk volna az asztalra és kevésbé tűnik megrendezettnek. Ezt segíti elő az is, ha néhány kisebb dolgot elszórunk az asztalon. Jobban mutat, hogy, ha nincs minden tökéletesen elrendezve, hiszen az életben sem úgy főzünk, hogy mindent rögtön eltakarítunk magunk után.



Ha tudod, tedd rá a képre a kezed is. Ez az apróság érdekesebbé és mozgalmasabbá teszi a képet.


Textúraként használjatok például konyharuhát, de egy terítő vagy egy ruha is megteszi. Én már mindkettőt használtam!


Remélem tudtam pár hasznos tippet adni! Jó fotózást!

You Might Also Like

2 megjegyzés