3/52 - sweet potato gratin
1/17/2014
We ate this with the carp that i showed you last week but the sweet potato gratin is great as a main course too!
Hozzávalók/Ingredients:
- 2 kisebb batáta (édesburgonya)/2 smaller sweet potatoes
- 4 közepes burgonya/4 medium sized potatoes
- 6 dkg vaj/60 grams of butter
- 2 dl tejszín/2 dl of sour cream
- 2 gerezd fokhagyma/2 cloves of garlic
- 4 zsályalevél/4 sage leaves
- 1 ág oregánó/1 branch of oregano
- 1 ág kakukkfű/1 branch of thyme
- 5 dkg parmezán sajt/50 grams of parmesan cheese
- só/salt
- bors/pepper
A batátát és a burgonyát meghámozzuk, majd egyforma vastagságú karikákra szeleteljük. A sütőtálat vékonyan kivajazzuk.
Peel the sweet potatoes and the regular potatoes and cut them in circles of the same size. Put a small layer of butter on the casserole.
A zöld fűszereket apróra vágjuk, zúzott fokhagymát a tejszínhez keverjük.
Cut the green spices into small pieces and mix the crushed garlic with sour cream.
Cut the green spices into small pieces and mix the crushed garlic with sour cream.
Egy réteg burgonyát teszünk a sütőtálba, enyhén sózzuk, borsozzuk, megszórjuk zöld fűszerekkel és reszelt parmezánnal. Rárakunk egy réteg édesburgonyát, majd ugyanúgy járunk el, mint a burgonyánál, végül meglocsoljuk fokhagymás tejszínnel.
Put one layer of potatoes into the casserole and put a hint of salt and pepper on top. Put the green spices and the grated parmesan on top as well. Now put a layer of sweet potatoes on top and continue with the spices as said before at the potatoes. Finally poor the garlic-cream on top.
Addig folytatjuk a rétegezést, amíg hozzávalók el nem fogynak, felülre édesburgonya kerüljön. Alufóliával fedve, 190 fokon 45 percig, majd fedetlenül további 15 percig sütjük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Continue layering until you have no more ingredients, sweet potato should be on top. Bake it for 45 minutes on 190° while covered with aluminium foil than take off the foil and bake it for another 15 minutes, until the vegetables get soft.
*Mi raktunk hozzá sárgarépát is, hogy kicsit változatosabb legyen és szerintem akármilyen zöldséggel lehet még dúsítani :)
*We also put carrots in it to change it up and i think you can use any vegetable for this purpose :)
Put one layer of potatoes into the casserole and put a hint of salt and pepper on top. Put the green spices and the grated parmesan on top as well. Now put a layer of sweet potatoes on top and continue with the spices as said before at the potatoes. Finally poor the garlic-cream on top.
Addig folytatjuk a rétegezést, amíg hozzávalók el nem fogynak, felülre édesburgonya kerüljön. Alufóliával fedve, 190 fokon 45 percig, majd fedetlenül további 15 percig sütjük, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Continue layering until you have no more ingredients, sweet potato should be on top. Bake it for 45 minutes on 190° while covered with aluminium foil than take off the foil and bake it for another 15 minutes, until the vegetables get soft.
*Mi raktunk hozzá sárgarépát is, hogy kicsit változatosabb legyen és szerintem akármilyen zöldséggel lehet még dúsítani :)
*We also put carrots in it to change it up and i think you can use any vegetable for this purpose :)
4 megjegyzés
Dán ételeket szívesen látna szerintem mindenki:)
VálaszTörlésKöszi az ötletet, egyébként jövő héten pont az lesz! :)
Törlésasszem ez remek első édesburgonya recept számomra, köszönöm! :)
VálaszTörlésSzívesen és jó főzőcskézést! :)
Törlés