WEEKLY BITES - Chia pudding
10/04/2016
Emlékeztek még a weekly bites sorozatra? Én nagyon szerettem és egy kis nyári kihagyás után azt tervezem, hogy visszatérek, viszont megint egy kis változtatással. Akik régóta követnek tudják, hogy a 52 project-el kezdtem a receptek megosztását. Kb. egy év után azt éreztem, hogy jó lenne egy kis rendszert vinni a dolgokba, ezért havonta egy téma köré gyűjtöttem minden ételt, így volt, amikor leveseket csináltam, tésztát főztem vagy az avokádóval kísérleteztem. Imádok elveszni a gyönyörűen fotózott ételek között és egyre jobban mozgat a gondolat, hogy vajon én meg tudnám-e őket csinálni. Ezért mostantól igyekszem különlegesebb ételeket is kipróbálni és magamat is arra ösztönözni, hogy azokat minél szebben, minél profibban fotózzam nektek. Jó kis kihívás lesz mind főzés, mind fényképezés oldalról, viszont mivel a hétköznapokban nincs olyan sok időm főzni és a képek minősége miatt is szeretnék jó fényben, nyugodtan fotózni, nem biztos, hogy minden héten új recepttel készülök, mint korábban :) Mit szóltok az ötlethez? Minek örülnétek, ha megint témák szerint rendezném a recepteket vagy egymástól teljesen független ételeket készítsek?
Do you remember the weekly bites series? I really liked it and after a short summer hiatus, i'm planning on coming back, but with a twist. Those who follow me for a long time know, that i first started sharing recipes as a part of my 52 project. After about a year, i felt that it would be nice to bring some sort of system to the whole thing, so i gathered the recipes into topics. There were months where i made soups, cooked pasta or experimented with avocado. I love to get lost among the beautifully photographed food pictures and i always wonder, if i'd be able to do the same. So from now on, i'll try to cook more special meals and encourage myself to photograph them even nicer and more professional. It'll be a great challenge for me regarding both cooking and photography. Since i don't have that much time on weekdays to cook, and i want to have the best light for photography as well as time to take better pictures, i may not be posting recipes every week like i did before. What do you think of the idea? Do you want me to gather the recipes in topics again or should i just cook things that are totally different from each other?
Do you remember the weekly bites series? I really liked it and after a short summer hiatus, i'm planning on coming back, but with a twist. Those who follow me for a long time know, that i first started sharing recipes as a part of my 52 project. After about a year, i felt that it would be nice to bring some sort of system to the whole thing, so i gathered the recipes into topics. There were months where i made soups, cooked pasta or experimented with avocado. I love to get lost among the beautifully photographed food pictures and i always wonder, if i'd be able to do the same. So from now on, i'll try to cook more special meals and encourage myself to photograph them even nicer and more professional. It'll be a great challenge for me regarding both cooking and photography. Since i don't have that much time on weekdays to cook, and i want to have the best light for photography as well as time to take better pictures, i may not be posting recipes every week like i did before. What do you think of the idea? Do you want me to gather the recipes in topics again or should i just cook things that are totally different from each other?
Visszatérésképpen egy egyszerűnek tűnő, nagyon népszerű receptet hoztam. Nekem bizony beletört a bicskám az első pár alkalommal, de ez a recept úgy tűnik bombabiztos. Tipikus, előre elkészíthető, egészséges reggeli vagy desszert. Íme a kókuszos-mangós chia pudding.
As sort of a coming back, i thought, i's share something very popular and easy looking. Well i had my fair share of failures with this one but today's recipe seems bullet proof. This is a typical, make-ahead breakfast or dessert which is healthy as well. I present you the coconut-mango chia pudding.
Hozzávalók - Ingredients
400 ml kókusztej - 400 ml coconut milk
5 ek chiamag - 5 tbsp chia seeds
5 ek kókuszreszelék - 5 tbsp shredded coconut
5-6 ek agave szirup/méz - 5-6 tbsp agave syrup/honey
1 tk vanília aroma - 1 tsp vanilla extract
mangó - mango
Egy tálban jól keverjük össze a kókusztejet, chiamagot, a kókuszreszeléket, az agave szirupot vagy mézet, és a vanília aromát. 30 percig szobahőmérsékleten hagyjuk állni. Még egyszer ezután keverjük meg, takarjuk le és hűtőben legalább 3 órát hagyjuk állni. A legjobb eredményért egész éjszakára is a hűtőben hagyhatjuk.
In a bowl, combine the coconut milk, chia seeds, shredded coconut, agave syrup or honey and vanilla extract. Whisk until well combined. Let the mixture sit for about 30 minutes at room temperature. Mix once more, cover, and refrigerate for at least 3 hours (for best results, refrigerate overnight).
15 perccel tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a pudingot. Néhány pohárba aljába szedjünk egy kis pudingot, rakjunk mangót a tetejére és addig rétegezzünk így, amíg meg nem telnek a poharak. Ha van kedvetek egy kis extra kókuszreszelékkel díszíthetitek a tetejét.
Remove the bowl with the pudding from the fridge about 15 minutes prior to serving. Layer some pudding into the bottom of some glasses. Layer some diced fresh mango on top of the pudding layer and alternate the layers until glasses are filled. Top with some shredded coconut if you'd like.
0 megjegyzés