WEEKLY BITES- GALETTE
2/23/2019Ugye milyen kis helyesek ezek a galettek? És igazán nem is nehéz elkészíteni őket, még úgy sem, hogy nem csak a tölteléket, de a tésztát is ti csináljátok. A galetteben az a jó, hogy akár édesen vagy sósan is fogyaszthatjátok, így én azt javaslom, hogy engedjétek el a fantáziátokat vagy tekerjetek lejjebb, hogy megnézzétek én mit raktam bele!
Aren't these galettes cute? They are not hard to make, not even if you make the dough as well as the filling. Galettes are great because you can eat them sweet or savoury so I suggest you let your fantasy loose or just scroll down t osee what I put in it!
Hozzávalók a tésztához - Ingredients for the dough
180 g liszt - 180 g flour
120 g vaj - 120 g butter
egy csipet só - pinch of salt
egy csipet cukor - pinch of sugar
Hozzávalók a töltelékhez - Ingredients for the filling
4 koktél paradicsom - 4 coctail tomatoes
fél kaliforniai paprika - half bell pepper
2 zöldhagyma - 2 spring onions
fél cukkini - half zucchini
sajt - cheese
A tésztához a hideg vajat kockázzuk fel majd morzsoljuk a lisztbe. Adjuk hozzá a sót és a cukrot majd 8 cl vizet apránként öntsünk bele és dolgozzuk össze. Amikor már nem ragad a tészta készítsünk belőle gombócot és fóliába csomagolva 45 percig rakjuk a hűtőbe.
Cube the butter and crush the flour into it. Add the salt and pepper and slowly poor in 8 cl water. Work the dough together and when it's not sticky, cover with saran wrap. Let it rest in the fridge for 45 minutes.
Amíg a tészta hűl, vágjuk fel a zöldségeket. Én a paradicsomot és a hagymát karikáztam, a paprikát pedig kockáztam. Érdemes ilyenkor a sajtot is lereszelni és a sütőt is előmelegíteni 190 fokra.
While the dough is chilling, let's cut the vegetables. I cut the tomatoes and the onions to circles and cubed the peppers. It is a good idea to grate the cheese and preheat the oven to 190 Celsius at this point.
Amikor letelt a 45 perc, a tésztát vegyük ki a hűtőből és negyedeljük el. Jól lisztezzük be a használt felületet, majd nyújtsuk ki a tésztákat. Először szórjunk rá reszelt sajtot, (erre azért van szükség, hogy ne ázzon át a tészta) úgy, hogy egy 5 cm-es sávot szabadon hagyunk. Ezt részt fogjuk a végén visszahajtani. Ezután töltsük meg zöldségekkel. Én készítettem egy csupa paradicsomost, egy paradicsomos-tojásost és egy vegyes mediterrán verziót cukkinivel, paprikával és hagymával.
When the 45 minutes is up, get the dough out of the fridge and divide it into four equal pieces. Put a generous amount of flour on your surface and strech the dough. First, put the cheese on the dough (this step is important so the dough doesn't get soaked) and leave a 5 cm area free. This will be the part we fold. After this, just fill the galettes up with the vegetables. I made one with only tomatoes, one with tomatoes and eggs and a mediterranean one with zucchini, peppers and onions.
Hajtsuk be a tészta széleit majd tojással kenjük be. Süssük 45-60 percig addig amíg aranybarnára nem sül.
Fold the edges of the pasta and spread egg over it. Bake for 45-60 minutes until golden brown.
0 megjegyzés