30/52 - Pumpkin Spice Latte + Pumpkin Pie Spice Mix

10/18/2014



Az elmúlt években, így ősz tájékán megnőnek a sorok a Starbucks előtt, a poharakon feltűnik a PSL betűhármas és elszaporodnak az instagram képek/blogbejegyzések, melyek mind a bűvös Pumpkin Spice Latte körül forognak. Bevallom én idén próbáltam először és egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam, hanem sokkal finomabb! Bármennyire is elnyerte a tetszésemet az ital, nem hiszem, hogy minden nap rohanni fogok, hogy vehessek egyet, már csak az ára miatt sem. Egy kis kutakodás után találtam egy otthon elkészíthető változatot, ami amellett, hogy ugyanolyan finom, még olcsóbb is! Azért sem kell csüggedni, hogy nálunk nem kapható a jellegzetes Pumpkin Spice fűszerkeverék, amit Amerikában a tökös sütibe szórnak, mert a recept végén megmutatom, hogyan dobjuk össze ennek is az otthoni megfelelőjét. Készen álltok? :)

In the past years around autumn the line gets longer at Starbucks, the iconic PSL appears on takeaway cups and there are tons of instagram pictures/blogposts that all revolve around Starbuks' famous Pumpkin Spice Latte. I'll admit, i only tried it first a couple of weeks ago and it wasn't anything i expected, but so much better! No matter how much i liked it, i don't think i'll be running every day to get one for a several reasons, for starters, there is the prise. After a little digging, i found a home made version on the internet, which is just as much tasty but cheaper than the original one. Don't loose heart if you live in a country where the american pumpkin spice isn't available, i got you covered! At the end of the recipe i'll show you how to make your very own at home, are you ready? :)




Hozzávalók/Ingredients:

  • 2 evőkanál tökpüré (konzerv vagy friss)2 tbsp pumpkin puree(canned or fresh)
  • fél evőkanál 'pumpkin pie spice mix/1/2 tbsp pumpkin pie spice, plus more to granish
  • frissen őrölt bors/freshly ground black pepper
  • 2 evőkanál cukor/2 tbsp sugar
  • 2 evőkanál vanília aroma/2 tbsp pure vanilla extract
  • 500 ml tej/2 cups milk 500 mili
  • 1-2 espresso/1 to 2 shots espresso
  • tejszínhab/whipped cream


Közepes lángon főzzük a tököt* a 'pumpkin pie spice-al' és egy jó adag borssal kb. 2 percig vagy addig amíg fel nem forrósodik és főtt illata nem lesz.



In a small saucepan over medium heat cook the pumpkin* with the pumpkin pie spice and a generous helping of black pepper for 2 minutes or until it's hot and smells cooked. Stir constantly.


Adjuk hozzá a cukrot és kevergessük addig amíg egy sűrű szirupot nem kapunk, majd keverjük bele a tejet és a vanília aromát. Óvatosan melegítsük közepes lángon és vigyázzunk, hogy ne forrjon fel. 

Add the sugar and stir until the mixture looks like a bubbly thick syrup, then whisk in the milk and vanilla extract. Warm gently over medium heat, watching carefully to make sure it doesn't boil over.


Kézi habverővel vagy turmixgéppel óvatosan turmixoljuk az egészet össze, amíg habos nem lesz.

Carefully process the milk mixture with a hand blender or in a traditional blender until frothy and blended.





Készítsük el a kávét, felezzük el két pohárba és adjuk hozzá a habos tejet. A tetejét díszítsük tejszínhabbal és ízlés szerint szórjuk meg még egy kis 'pumpkin pie spice mix-el', fahéjjal vagy szerecsendióval.

Make the espresso or coffee and divide between two mugs and add the frothed milk. Top with whipped cream and a sprinkle of pumpkin pie spice, cinnamon, or nutmeg if desired.



*Ha friss tököt használtok, a főzés előtt turmixoljátok össze, hogy pépes állagú legyen.

*If you use fresh pumpkin, put it in the blender before cooking to achieve the puree consistency.


Pumpkin Pie Spice



Ez a fűszerkeverék a hagyományos, mindenki konyhájában megtalálható fűszerek kombinációja, amiket Amerikában a tökös süti (pumpkin pie) elkészítésekor használnak. Én talán a mézeskalács fűszerkeverékhez tudnám hasonlítani és aki lusta fűszereket mixelni, nyugodtan használhatja azt is a kávéhoz :) Aki viszont elkészíti az nem csak a reggeli latte-ját fűszerezheti vele; használjuk süteményekhez, szórjuk a tökre sütés előtt, ízesítsünk tejszínhabot vele vagy keverjük yoghurtba. Határ a csillagos ég!

Pumpkin Pie Spice is simly a blend of the traditional spices that go into a good ol' fashioned pumpkin pie. You can get so much more use out of it than just mixing it in a latte; use it in pies or other baked goods, sprinkle it over hard squash and roast, spice up some whipped cream or mix it into some yoghurt. 



Hozzávalók/Ingredients:
  • 1 ek őrölt fahéj/1 tbsp ground cinnamon
  • 2 ek őrölt gyömbér/2 tbsp ground ginger
  • 1/2 tk szegfűbors/1/2 tsp cloves
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió/1/2 tsp nutmeg

Keverjük őket össze és öntsük egy légmentesen záró üvegbe, melyben 1 évig eláll!

Mix well together and poor in an airtight container where you can store it up to 1 year!

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. Nagyon megörültem ennek a receptnek,amikor a bloggeren megláttam,mert pont ma sütöttünk tököt,így holnap reggel tuti elkészítem ezt a házi PSL-t! :) A pumpkin pie spice mix recept meg plusz pont,mert én se tudtam,hogy ez miből áll,csak láttam a videókban,hogy szórják bele az amerikaiak,de nem tudtam,hogy mit....
    köszi szépen a receptet! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy sikerült? :) Örülök, hogy tudtam segíteni a fűszerekkel és remélhetőleg egy fincsi kávérecepttel gazdagodtál :)

      Törlés
  2. Én a starbucks-ba még nem jutottam el, így nem tudom milyen az eredeti PSL, de egy elvileg eredeti starbucks receptkönyv alapján szoktam (volt) csinálni itthon a PSL-t, abban nem írták a tökpürét, így én is kihagytam belőle. A múltkor már úgy főztem le a kávét, hogy tettem az őrölt kávéhoz egy nagy tk. tökfűszert, nagyon finom kávém főtt le, habosított cukrozott tejjel isteni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is láttam, hogy nem raknak bele, de gondoltam azért így mégis jobban hű marad a nevéhez :) A te fűszeres megoldásod is nagyon jónak tűnik, tuti kipróbálom! :)

      Törlés