39/52 - Házi szaloncukor

12/25/2014



Sosincs késő egy 'last minute' szaloncukor sütéshez, még akkor sem ha már javában benne vagyunk az ünnepekben. Sőt, mivel nem kötelező a csokikat papírba csomagolni, az év bármely szakában elkészíthetjük ezt a nyalánkságot. Előnye, hogy valószínűleg mindenki konyhájában ott lapulnak az összetevők és az elkészítés sem vesz igyénybe különösebben hosszú időt. Készítsétek bátran, ha már megettétek az összes bolti szaloncukrot és még több csokira vágytok vagy csak ki akartok tűnni a vendégségben, a saját készítésű csokitokkal :)

It's never too late for a last minute "szaloncukor" making session, even though we are in the middle of the holidays. Szaloncukor is a hungarian chocolate filled with various things, eaten during the holidays. Some even put it on their tree. Usually it's wrapped in holidy themed paper but if you skip this step, it will make and excellent treat any time of the year. it's easy to make, especially because most of you have the ingredients already in their kitchen and it doesn't take too much time to prepare either. Make a batch if you've eaten all the store bought candy and want more, or you want to stand out with your home made dessert, when visiting friends or family :)

Hozzávalók/Ingredients
A vajkaramellához/toffee

  • 20 dkg vaj/20 dkg butter
  • 30 dkg barna nádcukor/30 dkg brown sugar
  • 2,5 dl zsíros tejszín/2.5 dl heavy cream
  • csipet só/pinch of salt
  • 1 vaníliarúd/1 vanilla 


A marcipánhoz/marzipan
  • 10 dkg őrölt mandula/10 dkg grated almonds
  • 5 dkg porcukor/5 dkg icing sugar
  • 1/2 narancs reszelt héja/1/2 orange zest

A feketeribizlihez/blackberry
  • 15 dkg fagyasztott feketereibizli/15 dkg frozen blackberry
  • 2 ek cukor/2 tbsp sugar

A csokoládébevonathoz/chocolate coating
  • 20 dkg legalább 60% kakaótartalmú étcsokoládé/20 dkg at least 60% dark chocolate



A vajkaremallához a vaníliarúd magjait kikaparjuk és az összes többi hozzávalóval együtt közepes lábosba tesszük. Mérsékelt láng felett a forrástól számított 40 perc alatt,gyakori kevergetés mellett, sűrűre főzzük. Egy tepsi aljára sütőpapírt teszünk és beleöntjük a masszát. Hagyjuk kihűlni, majd éjszakára a hűtőbe tesszük. Ezután  feldaraboljuk és megformázzuk.

For the toffee mix all ingredients in a bowl and boil for 40 minutes while stirring frequently. Cook until you get a thick mixture. Poor it into a pan, which you covered with wax paper. Let it cool, it's best if you place it in the fridge overnight. When cold, cut and form.





A feketeribizlit kis lábasba tesszük és az 2 ek cukorral alacsony lángon egészen sűrűre főzzük. Botmixerrel pürésítjük, hagyjuk kihűlni. A marcipánhoz a mandulát finomra daráljuk és összekeverjük a porcukorral és belereszeljük 1/2 narancs héját. Összekeverjük a feketeribizlivel és formázzuk.

Put the blackberries in a small bowl and cook with the sugar on low heat. Use a hand mixer to make it smooth and let it cool. For the marzipan grate the almonds, mix with the icing sugar and the orange zest. Mix with the blackberries and form.


Olvasszuk meg a csokit gőz fölött majd az előre formázott tölteléket forgassuk bele és kész is vagyunk.

Melt the chocolate, cover all fillings with it and we are done!



A receptet a Street Kitchen oldalán találtam.

I found the recipe on Street Kitchen's site.

You Might Also Like

4 megjegyzés

  1. A forrást illene megjelölni: http://streetkitchen.blog.hu/2014/11/26/iden_csinalj_hazi_szaloncukrot_pofonegyszeru_es_isteni_finom :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazad van, vendégségben írtam a posztot és lemaradt a végéről, viszont azt sem állítottam sosem - ahogy többi receptnél sem - hogy ez az én saját receptem, gondoltam, hogy mindenkinek egyértelmű, hogy ezeket nem én találom ki :) Ettől függetlenül köszi, hogy szóltál, belekerült a bejegyzésbe!

      Törlés