MÁLNÁS GALETTE

7/02/2019


Tipikusan egy olyan süteményt hoztam nektek, amit azok is szeretni fognak, akik hozzám hasonlóan nem kifejezetten édesszájúak. Ebben a galette-ben az tetszett meg, hogy nincs a málnaszezonhoz kötve, hiszen - szerintem - bármilyen gyümölccsel ínycsiklandozó desszertet tudtok belőle kihozni. Azért a savanykás málnát mindenképp próbáljátok ki, de ajánlom, hogy egy kicsit kísérletezzetek, mert bár első ránézésre bonyolultnak tűnhet, nem kell cukrásznak lenni ahhoz, hogy egy profi végeredményt dobjatok össze.

Hozzávalók
  • 1¼ cup liszt
  • ¼ tk só
  • 110 g vaj
  • ¼ cup tejföl
  • ¼ cup jéghideg víz
  • 2 tk citromlé
  • 1 tk reszelt citromhéj 
  • 3 ág friss rozmaring


A töltelékhez


  • 2 cups friss málna
  • ¼ cup cukor
  • 3 ek liszt
  • 3 ek darált mandula
  • friss rozmaring
  • 1 tojás sárgája

Variációk:

tejföl helyett görög joghurt
rozmaring helyett kakukkfű
málna helyett akármilyen gyümölcs


Mindenek előtt a sütőt 200 fokra melegítsük. A tészta elkészítéséhez keverjük össze a lisztet és a sót, majd adjuk hozzá a vajat és az ujjainkkal jól dolgozzuk össze a hozzávalókat. Egy kisebb tálban keverjük össze a tejfölt, citromlevet, reszelt citromhéjat és a vizet. Öntsük hozzá a lisztes keverékhez és formáljunk egy gombócot a masszából. Becsomagolva 20 percig hagyjuk állni a mélyhűtőben.




A töltelékhez óvatosan forgassuk a málnákat a cukros-lisztes-mandulás reszelékbe. Ezután egy jól belisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát egy kb. 30 cm-es körré, úgy, hogy a végén a szabálytalan széleket levágjuk. Öntsük rá a tölteléket, egy 5 cm-es peremet hagyva, amit a töltelék eloszlatása után, hajtsunk vissza.Végül kenjük be a felvert tojás sárgájával és süssük 30 percig vagy addig, ameddig aranybarnára nem sül.


You Might Also Like

0 megjegyzés